Misija MMF-a nastavit će razgovore s vlastima u BiH o novom kreditnom aranžmanu, ali da trenutni status pregovora zavisi od domaćih vlasti, rekao je rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u BiH Ruben Atoyan.

Kako prenose Nezavisne novine, Atoyan je rekao kako je vlastima u BiH bilo potrebno više vremena da pripreme detalje u pogledu politika za nekoliko oblasti, uključujući mjere za unapređivanje funkcioniranja tržišta rada, poboljšanje naplate poreza, jačanje supervizije banaka i unapređivanje poslovnog okruženja.

"Bez snažnog poticaja reformama, u ovoj situaciji nije moguće ostvariti značajnu promjenu", rekao je Atoyan uz konstataciju da politički rizici u BiH i dalje znatno utječu na prognoze.

U slučaju da BiH ne dobije od MMF-a novi kredit, Atoyan kao izlaz vidi smanjenje rashodovnog okvira, povećanje poreskih prihoda ili iznalaženje alternativnih izvora financiranja.

"Mišljenja sam da fokus javnosti treba biti usmjeren na srednjoročne potrebe za financiranjem BiH, koje ipak ostaju znatne, usprkos napretku koji je ostvaren na polju fiskalne konsolidacije tokom stand-by aranžmana", zaključio je Atoyan.

Podsjećamo, nakon što su propali pregovori MMF-a i Federacije BiH o novom kreditu, iz Vlade Federacije su poručili kako imaju rezervni plan – kredit kod komercijalnih banaka. No, stručnjaci upozoravaju kako je vladin ''rezervni'' plan nakon propasti dogovora s MMF-om o kreditima kod komercijalnih banaka puno gore rješenje i to iz najmanje dva razloga.

Inače, agencije za ocjenu kreditnog rejtinga Standard & Poor''s - S&P i Moody's Investors Service potvrdile su ranije ocjene kreditnog rejtinga Bosne i Hercegovine i ocijenile da su njegovi izgledi stabilni.

Kako podsjećaju u Centralnoj banci BiH, 13. ožujka 2015. agencija za ocjenu kreditnog rejtinga S&P potvrdila je BiH suvereni kreditni rejting "B sa stabilnim izgledima".

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok