U institucijama svi, osim zaposlenih u Ustavnome sudu BiH, primaju topli obrok od šest maraka.

Zaposleni u Ustavnom sudu BiH imaju dnevno deset maraka za topli obrok, utvrdili su revizori Ureda za reviziju institucija u BiH. Uposlenici ovog suda tako mogu svakodnevno jesti pečenje, za razliku od policajaca na ulici, ili pak vojske čiji posao je mnogo teži od uredskog,  a imaju dvostruko manji topli obrok. Ukupni izdaci za naknadu za topli obrok u 2014. godini, iznose 184.256 maraka. Piše Dnevni list.

Revizori preporučuju Ustavnom sudu BiH, na čijem čelu je predsjednica Valerija Galić, shodno svojoj neovisnosti, koja je zajamčena Ustavom BiH, preispitati visine naknada troškova zaposlenih kako bi iste bile primjerene općoj ekonomsko-socijalnoj situaciji u društvu.

Regres za godišnji

U izvješću se navode i brojni drugi troškovi koje ova institucija izdvaja za troškove uposlenih. Tako se u 2014., za plaće i naknade 90 uposlenih u Ustavnom sudu BiH iz proračuna izdvojilo nešto manje od četiri milijuna maraka.

U Ustavnom sudu BiH se primjenjuje interni akt koji se odnosi na plaće i naknade zaposlenih i ne primjenjuje se Zakon o plaćama i naknadama u institucijama BiH. Pored plaća i naknada za topli obrok znatna sredstva izdvojena su i za regrese i godišnji odmor i to 135.749 maraka te naknade za prijevoz od 46.910, pomoć u slučaju smrti ili teže bolesti 12.862, naknade za odvojeni život 9513 i otpremnine za odlazak u mirovinu 6979 maraka.

Kada je u pitanju regres za godišnji odmor revizori navode kako je on isplaćen u lipnju shodno internom aktu u iznosu od 1511 maraka po zaposlenom što je 70 posto prosječne plaće u Ustavnom sudu BiH za svibanj 2014. godine.

Brojne pogodnosti

Pored navedenih naknada koje se dobivaju mjesečno na račune uposlenih u sudu uposleni u ovoj instituciji koriste, kao i ostali uposleni u državnim institucijama, brojne pogodnosti na poslu.

U Sudu, također, suci i njihovi najbliži suradnici imaju pravo na službene telefone, a prilikom službenih putovanja nerijetko se događa prekoračenje odobrenih sredstava zbog čega revizori preporučuju vođenje računa kod sačinjavanja izvješća te da se navode konkretni detalji ukoliko je došlo do naknadnih troškova koji nisu bili planirani.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok