Tužiteljstvo BiH još nije dobilo službeno izvješće od policijskih i sigurnosnih agencija u vezi s napadom na premijera Srbije Aleksandra Vučića, potvrdio je za Dnevni list glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić.

“Začuđeni smo da nam izvješće još nije stigao. Kada dobijemo izvješće, Tužiteljstvo BiH će se moći odrediti o daljim aktivnostima”, rekao je Grubešić.

Merdić se pravda

On objašnjava kako je postupajući tužitelj Tužiteljstva BiH u subotu izdao naredbu o provođenju istrage nadležnim policijskim agencijama.

Glasnogovornica Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Kristina jozić kazala je kako ova Agencija  pod nadzorom Tužiteljstva BiH provodi određene istražne aktivnosti u vezi s napadom na premijera Vučića.

Čak četiri dana nitko nije priveden i saslušan ili bar to javnost ne zna. U međuvremenu, beogradski ”Blic” je objavio više fotografija na kojima se vidi kako osoba koja je identificirana kao Almir Merdić iz Tešnja fizički nasrće na premijera Vučića dok ga osiguranje pokušava  pancirom zaštititi od razularene mase.

Medić se u javnosti pokušao opravdati izjavljujući kako se nikada ne bi spuštao na tako niske grane napasti nekoga na dženazi i kako nema ništa s napadom na Vučića.

“Otkako su mediji objavili da sam organizator napada na Vučića, život mi se pretvorio u pakao. Stalno dobivam prijetnje”, rekao je Merdić.

On je priznao da se nalazio svega nekoliko metara od incidenta i tvrdi kako je podigao ruku kako bi , kako navodi,  spasio fotoaparat. Ističe da ništa nije vidio i da ne može čak biti ni svjedok cijelog događaja.

”Ja jesam patriot. Čim sam napunio 18 godina 1993. godine priključio sam se Armiji BiH. Ali, tu ne vidim ništa loše, naprotiv, ponosan sam jer sam branio moju zemlju i moj narod. Nisam činio zločine, borio sam se pošteno za svoju zemlju. Što se tiče, napada, organiziranja incidenta, o tome nisam razmišljao ni u najdubljim snovima”, kaže Merdić, dodajući kako u Srebrenicu ide svake godine kako bi odao počast žrtvama. I nakon što su mediji objavili fotografije i identitet, Merdić još nije priveden na saslušanje.

Poveden na linč

S druge strane srbijanski mediji optužili su šefa protokola u Potočarima kako je Vučića poveo na linč.

Avaz je otkrio kako je čovjek iz protokola koji je vodio premijera Vučića i srpsko izaslanstvo od ulaska u Memorijalni centar u Potočarima  Alen Kominlija zvani Nane, koji je inače svojevremeno radio u osiguranju Alije Izetbegovića.

“Od ulaska u Memorijalni centar sve vrijeme ispred nas je išao čovjek iz protokola koji nas je usmjeravao što trebamo raditi. On je bio tu kada se premijer upoznao s “Majkama Srebrenice”, on je Vučiću odredio da bude u drugom redu na komemoraciji, protokol nas je potom odveo da položimo cvijeće na spomen-ploču. Isti protokol je odredio put kojim ćemo ići i tako smo i dovedeni pred masu koja nas je gađala kamenicama”,  izjavio je srbijanskim medijima  – jedan od pratioca premijera.

Kominlija se inače vidi na fotografijama incidenta na čelu kolone s Vučićevim izaslanstvom.

Prema neslužbenim informacijama on je zaposlen u Protokolu u Vijeću ministara BiH.

Sudjelovao i Orić?

U moru informacija o napadu u medijima u Srbiji pojavile su se i te, kako su napad u Srebrenici izveli veterani Armije BiH, iz Živinica pored Tuzle, a postoje sumnje da je u pokušaju linča sudjelovao i Amar Orić, sin zapovjednika Nasera Orića. “Večernje novosti” tako navode kako su napad na srbijanskog premijera organizirali pojedinci iz radikalnog krila vladajuće SDA Bakira Izetbegovića, među kojima i sin Nasera Orića i bivši Orićevi suborci. Amar Orić je, kako se dodaje, na komemoraciji bio redar i lako je mogao  prići Vučiću, u čijoj je neposrednoj blizini bila i grupa iz Živinica koja je najprije imala zadaću dočekati međunarodne uzvanike, a kad su završili protokolarne poslove, sumnja se, sudjelovali su u napadu na premijera. Isti izvor tvrdi i kako policija ima indicija da je Naser Orić izravno poticao napad na Vučića kao neku vrstu osvete zato što mu nije dozvoljeno doći na komemoraciju.

I dok mediji nagađaju o napadačima, organizatorima i motivima, rezultata istrage u BiH nema. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić najavio je kako neće dozvoliti da ovaj događaj ostane nerasvijetljen i nekažnjen. Sudeći po dosadašnjem tijeku istrage i ažurnosti ne bi iznenadilo ni da se nakon određenog vremena ne zna tko je nadležan za istragu ovog skandaloznog događaja.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok