Ratni profiteri u Bosni i Hercegovini, a njih nije mali broj i na važnim su državnim funkcijama, uskoro bi se mogli naći na udaru zakona bez obzira što je u većini slučajeva ratnog profiterstva odavno nastupila zastara.

Naime, kako Dnevni list saznaje iz određenih krugova u međunarodnoj zajednici, u tijeku su pripreme za donošenje novog zakona kojim bi se eliminirala ‘zastara’ i koji bi najviše obuhvatio oblast političko-gospodarskog kriminala.

Razlog je jasan, a njega su itekako svjesni u međunarodnoj zajednici. Odnosno, određene grupacije koje su se u prošlosti, ali i sadašnjosti, isticale i još uvijek ‘ističu’ u činjenju tih vrsta kriminala trenutačno raspolažu s ogromnom političkom moći te je jedini način da ih se zaustavi donošenje Zakona o ratnom i poratnom profiterstvu i doradi Zakona o korupciji u oblasti politike, sigurnosti, pravosuđa i javnih poduzeća na području cijele Bosne i Hercegovine.

Ujedno, jedan od ključnih uvjeta za približavanje naše države Europskoj uniji upravo je rješavanje navedenih pitanja kroz poglavlja 23 i 24 (ljudska prava, pravosuđe, pravda, sloboda i sigurnost).

Lopovi na važnim funkcijama

Kako saznajemo, dužnosnici međunarodne zajednice zauzeli su stav kako se pod hitno moraju provesti određene istražne radnje u navedenim oblastima zbog postojanja organiziranih interesnih skupina, koje koristeći političke pozicije vrše politička nasilja, korupciju i ostale oblike kriminala.

To se posebno odnosi na stanje u brojnim javnim poduzećima u kojima veliki dio aktualnih, ali i novo predloženih rukovoditelja, imaju podeblje dosjee ili su bili pod lupom istražitelja zbog korupcije i kriminala, no zbog aljkavosti (namjerne ili slučajne) istražnih institucija i zbog zastare su uglavnom oslobođeni krivnje.

Postoje slučajevi u kojima su kroz razne institucionalne nadzore dokazane krivnje, ali bez obzira na to mnogo je onih direktora i članova uprava javnih poduzeća koji se danas s ponosom predstavljaju kao uspješni menadžeri i ponovno ih se imenuje na iste ili slične funkcije. Upravo iz tih razloga, međunarodna zajednica je ponukana pokrenuti navedene akcije s ciljem da se konačno takvim potezima stane na kraj.

Međutim, premda će se uskoro krenuti s akcijom ‘pospremanja’ Bosne i Hercegovine, naš izvor iz međunarodne zajednice tvrdi kako trenutačno postoji veliki otpor interesnih skupina koje na sve načine nastoje zadržati status quo, jer bi u protivnim oni sami došli prvi na udar pravosudnih organa.

Povjerljivi timovi

Prema provjerenim saznanjima, u tijeku su pregovori o formiranju povjerljivih timova kroz razne sigurnosne i pravne institucije, ali će cijeli proces krenuti nakon novih imenovanja na čelne pozicije u sigurnosnim institucijama.

Nakon ljetnih odmora predstavnici međunarodne zajednice planiraju obilaziti određene političare koje će pokušati nagovoriti da se uključe u ovu inicijativu i to će ujedno biti test za pojedine političare da se vidi koliko su spremni podržati ovu inicijativu, odnosno praviti će se određena selekcija koji političari će dobiti podršku.

Prema podacima određenih struktura međunarodne zajednice sporne grupacije velikim djelom su organizirane na nacionalnoj bazi i isprepletene su kroz razne sektore društva od općina preko županija i entiteta do razine države.

U posljednje vrijeme smo i svjedoci da međunarodne institucije ne žele Bosni i Hercegovini uopće više davati financijska sredstva, a to je upravo iz naprijed navedenih razloga. Želja ‘stranaca’ je da naši političari i aktualne vlade sami pokrenu navedene akcije, ali postoji velika sumnja kako će iste to i učiniti, pa će međunarodni dužnosnici biti primorani koristiti svoje ‘ovlasti’ i formirati snage koje će ratne profitere strpati iza rešetaka.

Što spada u ratno profiterstvo

Zakon o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela u pretvorbi i privatizaciji kao kaznena djela za koja ne može nastupiti zastara predviđa ona počinjena u vrijeme rata i mirne reintegracije, ratnog stanja i neposredne ugroženosti neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti države propisana zakonom ili ona koja ne zastarijevaju prema međunarodnom pravu. Kaznenim djelima ratnog profiterstva i onima iz procesa pretvorbe i privatizacije u tim (ratnim) okolnostima smatra se nesavjesno gospodarsko poslovanje, prouzrokovanje stečaja, zloporaba ovlaštenja u gospodarskom poslovanju, zaključenje štetnog ugovora, nedopuštena trgovina, utaja poreza ili doprinosa, prevara, krivotvorenje isprave, zloporaba položaja i ovlaštenja, nesavjestan rad u službi, pronevjere te primanje i davanje mita. Republika Hrvatska je na putu prema EU navedeno morala ispuniti, što je učinila 2011. godine.  Došao je red i na BiH.

Selekcija političara…

Nakon ljetnih odmora predstavnici međunarodne zajednice planiraju obilaziti određene političare, koje će pokušati nagovoriti da se uključe u ovu inicijativu i to će ujedno biti test za pojedine političare, vidjet će se koliko su spremni podržati ovu inicijativu, odnosno pravit će se određena selekcija koji političari će dobiti podršku.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok