Vlada Federacije je pored ogromnog protivljenja sindikata utvrdila novi Prijedlog zakona o radu kojim se, ako prođe u Parlamentu FBiH, ukidaju svi kolektivni ugovori u entitetu, a više ničija plaća neće biti sigurna.

Donošenje ovoga zakona od Vlade FBiH je prije nekoliko godina zatražio MMF kao uvjet za novi kreditni aranžman. Piše Dnevni list.

Usvajanje novog zakona o radu uvjet je svih međunarodnih kreditora, a najkrupnija izmjena se odnosi na ograničavanje kolektivnih ugovora koji sada imaju neograničen rok trajanja do tri godine.

Federacija je zbog ovoga dokumenta i zadnjih odluka Vlade da se moraju smanjiti plaće u elektroprivredama, poštama, telekomima i drugim poduzećima gdje su plaće veće od prosjeka na rubu socijalnog bunta. Prosvjed sindikata već je najavljen, no iz Vlade kažu kako je potez povučen i kako nema povratka nazad.

Bolji uvjeti

Savez samostalnih sindikata BiH u priopćenju za javnost smatra kako premijer Vlade FBiH Fadil Novalić obmanjuje javnost te ističu da izjave kako novi zakon o radu drastično povećava radnička prava vrijeđa inteligenciju svakog radnika. Poručili su kako im novi razgovori ne trebaju jer vlast ne zna ili neće razgovarati.

-Naš sljedeći susret sa ‘socijalnim partnerima’ bit će pred zgradom Parlamenta FBiH, poručili su sindikalisti Vladi.

Premijer Fadil Novalić smatra kako sindikat ne brani zakon ili prava radnika već prava nekoliko sindikata povlaštenih državnih tvrtki čija će, kako kaže, ogromna prava i primanja biti ujednačena s ostalima. Nije, kaže on, usvojen pod pritiskom MMF-a i nudi mnogo više prava uposlenicima.

Novih 30 točaka se odnosi na poboljšanje uvjeta i poboljšanje prava tvrdi Novalić te navodi kako se novim tekstom zakona mnogo više štite prava žena, zabranjuje diskriminacija, uvodi pojam mobinga, uređuje pitanje odsustva s radnog mjesta, regulira isplate plaća na način da se plaće moraju isplatiti radnicima do kraja narednog mjeseca ili će se ići sudskim nalogom za izvršenje, itd. Ono što je kamen spoticanja u razgovorima i osnova na kojoj radnici imaju sigurnost jesu davno isposlovani kolektivni ugovori koji će, ako Novalićev zakon prođe u Parlamentu biti ukinuti.

-Kolektivni ugovori su liberalizirani i ograničeni…Naši kolektivni ugovori su potpisani zauvijek, a svaki mora biti ograničen…Novi zakon o radu suspendira kolektivne ugovore u roku od 90 dana jer su upravo kolektivni ugovori proizveli nevolju koju danas imamo, kazao je između ostalog Novalić.

Visoka primanja

Govoreći o reakciji sindikata Novalić kaže kako se bune povlaštene grupe koje predstavljaju samo sebe.

-Naše društvo ionako živi u latentnom stanju socijalnog bunta, tako se i sada plašim bunta kao i prije pet godina. Stalno živimo na granici socijalnog bunta i to je pogodno tlo da se zloupotrebljava ta situacija, rekao je premijer. Na pitanje hoće li se odmah rezati plaće čim se ukinu kolektivni ugovori Novalić odgovara: “Ako uspiju proći lošije ili bolje to je njihov problem. Ono što smo sigurni je da ćemo tamo gdje se zastupa država biti znatno rigorozniji pri formiranju kolektivnih ugovora”.
Novalić je kazao kako bez obzira na protivljenja zbog smanjenja plaća već narednog tjedna “otvaraju front” za smanjenje plaća u telekomima i komunalnim poduzećima, a nakon toga i u upravama.

Na novinarsku konstataciju kako povlaštena pravila nisu radnicima pala s neba, već su im dale vlasti ministrica financija Jelka Milićević kaže kako svi moraju biti svjesni kako više ne može biti kao što je bilo. Ona priča kako je minimalna plaća u FBiH oko 370 maraka, dok je prosječna plaća u FBiH 836 maraka, a u elektroprivredama ili telekomima 1800 maraka.

Novi Zakon o radu poslan je u parlamentarnu proceduru, no njegovo usvajanje je neizvjesno s obzirom da Vlada u Parlamentu FBiH nema potporu.

Problemi s novcem

Federalna ministrica financija Jelka Milićević jučer je govorila o rebalansu proračuna FBiH za 2015. Kazala je kako se aranžman s MMF-om neće ostvariti u 2015. godini, ali kako će se naći rješenje u alternativnim izvorima, odnosno u domaćim komercijalnim bankama koje su spremne Vladi dati 200 milijuna maraka kredita. Milićević kaže kako se krenulo s rezanjem troškova, kako bi se uštedjelo oko 20 milijuna maraka. Obveze se redaju, priča ona, a smanjuju prilivi doprinosa…

-Zaokružit ćemo ovaj dio od oko 200 milijuna s komercijalnim bankama i nadamo se da će nam dati iste uvjete i grace razdoblje kao MMF. Njima je to u interesu. Nismo se još dogovorili oko programa prvog zapošljavanja putem koga bi se zaposlilo oko 10.000 mladih ljudi čije bi se plaće i doprinosi sufinancirali, priča Milićević. U program bi bili uključeni i oni sa Zavoda za zapošljavanje. Za ovaj program nedostaje 20 milijuna koji bi se morali odrezati s drugih stavki. U ponedjeljak će se Vlada odrediti hoće li ići s programom i novim uštedama ili će se program za sada odložiti.

Govoreći o uštedama, kašnjenjima i isplatama u narednom periodu Milkićević je kazala kako će se mijenjati prioriteti isplata te kako plaće više neće biti visoko postavljene na listi prioriteta za isplatu. Tvrdi kako će se obveze isplatiti, ali kako će se malo kasniti.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok