U Banja Luci je, u prethodna 22 dana srpnja, odstupanje od prosječne srednje temperature zraka iznosilo 4,8 stupnjeva Celzijusa.

Sinoptičari Hidrometeorološkog zavoda RS-a ističu da je očigledno da će ovaj mjesec preći sve dosadašnje srednje temperature, od kada postoje mjerenja, tj. bit će ekstremno topao srpanj.

Na primjeru Banje Luke vidljivo je i da je sve i jedan dan u prva 22 dana srpnja imao srednju temperaturu višu od prosječne.

I broj tropskih noći u mjesecu srpnju se izjednačio s maksimalno zabilježenim brojem iz dugogodišnjeg niza promatranja (pet tropskih noći).

Osvježenje, odnosno prekid toplotnog vala treba očekivati tek u nedjelju, 26. srpnja, a nastavit će se početkom sljedećeg tjedna.

Ponovni porast temperature na vrlo visoke očekuje se 30. srpnja.

Dugoročna prognoza za kolovoz pokazuje da će anomalija maksimalne i minimalne temperature biti pozitivna, što znači da će prosječna temperatura biti od dva do četiri stupnja viša od prosječne.

Padaline će biti ispod prosjeka, tako da će to i dalje negativno uticati na bilans vode, navode iz Hidrometeorološkog zavoda RS-a.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok