Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, na udaru snažnih kritika iz EU-a i SAD-a te međunarodnih organizacija u BiH zbog najave referenduma kojemu je cilj potkopavanje uloge državnog suda i tužiteljstva države BiH, uputio je pismo u kojoj tvrdi da je održavanje referenduma utemeljeno na Daytonskom sporazumu te da visoki međunarodni predstavnik nije imao ovlasti uspostaviti državne pravosudne institucije.

Dodik je pisao članovima Predsjedništva BiH, Vijeću ministara BiH, zastupnicima oba doma državnog Parlamenta, predsjednicima i premijerima Hrvatske, Srbije, Crne Gore, veleposlanstvima u BiH i međunarodnim organizacijama.

U njemu ističe da cilj referenduma o Sudu i Tužiteljstvu BiH nije osporavanje 'teritorijalnog integriteta BiH već da se time ojača Daytonski mirovni sporazum i njegova rješenja'.

"Referendum je u potpunosti u skladu s Daytonskim sporazumom i drugim važećim propisima", naveo je Dodik u pismu koje su zajedno s analizom u srijedu objavili i mediji u BiH.

Pojasnio je da građani Republike Srpske, kao i drugi građani Europe imaju zakonsku mogućnost i pravo svoja stajališta potvrditi putem referenduma. Pri tome je Dodik odbacio prigovore kako je refendum nezakonit ili da se njime krši Daytonski mirovni sporazum.

"Referendum na koji pozivaju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i Narodna skupština Republike Srpske ima za cilj ispraviti kršenja Daytonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH na način koji je u potpunosti usklađen s njima", navodi se u dokumentu Pravna osnova za planirani referendum Republike Srpske.

Pojašnjava se da visoki međunarodni predstavnik nije imao ovlasti nametnuti zakone kojima su osnovani Sud i Tužiteljstvo BiH i ocijenjuje da su ti zakoni neustavni, jer Ustav BiH pravosudne funkcije dodjeljuje isključivo entitetima.

Na najavu referenduma čije je održavanje potvrdila Narodna skupština Republike Srpske najoštrije su reagirali iz veleposlanstva SAD-a u BiH i Ureda visokog međunarodnog predstavnika (OHR) koji su ocijenili da se na taj način korumpirna vlast u Republici Srpskoj nastoji zaštititi od kaznenog progona.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić nedavno je tijekom susreta u Beogradu pozvao Dodika i vlasti u RS-u da preispitaju odluku oko organiziranja referenduma smatrajući da je taj potez prerizičan.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok