Okvirni akcijski plan obveza iz Reformske agende jučer je usuglašen između premijera Federacije BiH i Republike Srpske Fadila Novalića i Željke Cvijanović. Piše Dnevni list.

Nakon sastanka u Banjoj Luci, kome su prisustvovali i ministri financija Jelka Milićević i Zoran Tegeltija rečeno je kako je cilj zajedničkog rada da se što više harmoniziraju propisi u oba entiteta i stvori jedinstven poslovni ambijent.

Na ovom poslu u idućem razdoblju radit će se intenzivno, a detaljni akcijski planovi bit će urađeni nakon što precizniji dogovor postignu resorna ministarstva. Također krajem kolovoza bit će usuglašene konačne verzije tekstova određenih propisa u BiH, a na zajedničkoj sjednici bit će usuglašena i usvojena određena harmonizirana rješenja i propisi.

Podrška SNSD-a

Dva izaslanstva složili su se kako je suradnja na zavidnoj razini, a Novalić kaže kako su u prvom planu sastanka bile teme iz Reformske agende s ciljem da se poboljša ekonomska situacija i zapošljavanje.

Ustvrdio je i kako su prije usvajanja Agende počele aktivnosti na poboljšanju gospodarskog ambijenta, a nedavno je utvrđen i novi Zakon o radu u FBiH.

- Nije lagan posao na provođenju Reformske agende , ali postoji spremnost da se ide u reforme, poručio je federalni premijer.

Novalić se ponovno jučer osvrnuo na organizaciju prosvjeda koji će se danas održati pred Parlamentom FBiH zbog Zakona o radu FBiH. Kaže kako na prosvjedima ne očekuje radnike, već one čiji su interesi pogođeni.

- Dolazim iz te sfere i znam da radnici nisu pogođeni novim zakonom o radu, već nagrađeni, uvjeren je Novalić.

Kazao je kako su bh. entiteti zadnji u EU koji nisu usvojili zakone o radu. Upitao je sindikate zašto u BiH nema visokih prava radnika i zapošljavanja kada tvrde da je trenutačni Zakon dobar.

- Pitanje novog zakona o radu je pitanje suspenzije nekih asimetričnih, nejednakih, prava koja su stečena starim Zakonom o radu, dodao je on.

Cvijanović je kazala kako će izaslanici SNSD-a u Federalnom parlamentu podržati novi Zakon o radu u FBiH. Ovim SDA i HDZ BiH imaju velike šanse da u Domu naroda usvoje novi zakon.

Zakon o radu i u RS-u

Cvijanović je govoreći o budućim koracima kazala kako će i RS uskoro dobiti novi zakon o radu te kako očekuje razumijevanje, budući da kako kaže, neće biti na štetu radnika.

I Cvijanović je kazala kako će neka od rješenja koje je usvojila RS biti stavljena na raspolaganje Federalnoj vladi, a zajedno će usuglasiti zakon o stečaju, koji je ocijenjen kao veoma važan. Na sastanku je bilo govora i o mjerama konsolidacije javnih poduzeća, kao što su željeznice, a premijeri u tom poslu očekuju potporu Svjetske banke. Cvijanović i Novalić osvrnuli su se i na reformu javne uprave te su kazali kako će u ovoj oblasti biti zamrznuto zapošljavanje.

Premijeri poručuju kako se reforma javne uprave mora provesti, a bit će usvojeni i slični zakoni o državnim službenicima i u Federaciji i RS-u.

- Druga mjera je ograničenje fonda za plaće i treća novi zakon o državnim službenicima i namještenicima, kako bi se osiguralo iz jedne u drugu službu mogući prelazak službenika te kako bi uprava postala bolji servis za građane, pojasnio je Novalić.
I Cvijanović je istaknula kako ta reforma podrazumijeva da nema „gomilanja“ administrativnih radnika, ali i ustvrdila kako do sada ni na jednom sastanku nije bilo govora o otpuštanju 15 posto viška zaposlenih u administraciji niti smanjenju plaća.

Investicije u Elektroprijenosu

Cvijanović i Novalić su jučer razgovarali i s generalnim direktorom kompanije “Elektroprijenos BiH“ Matom Žarićem i članovima uprave te kompanije o poslovanju te zajedničke tvrtke, a 2. kolovoza bit će održana i Skupština akcionara „Elektroprijenosa“. Cvijanović je istaknula na računima te kompanije ima 240 milijuna KM koje će ići u investicije, za razvoj mreže za prijenos električne energije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok