Jedan od najuticajnijih medija današnjice, britanski BBC, objavio je tekst o Bosni i Hercegovini u kojem se analizira trenutna politička situacija, čiji je uzrok, kako se navodi, političko rukovodstvo naše države na koje je kivan cijeli narod.

Tekst pod nazivom „Bosna u oprečnim etničkim politikama i frustracijama“ počinje pitanjem kako je to uopće živjeti u državi koja je sastavljena od dva etnička entiteta i kojom upravlja 14 premijera i tri predsjednika. Prenosi Dnevni avaz.

BBC navodi kako BiH trenutno prolazi kroz nove izazove, a kulminacija, inače kontinuirane krize, jeste zahtjev predsjednka RS-a Milorada Dodika za referendum o pravosuđu BiH, ponovno aktueliziranje pitanja odcjepljenja ovog entiteta kao i napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića tokom godišnjice genocida u Srebrenici.

Ovaj mediji dalje navodi kako bijes građana od prosvjeda 7. veljače prošle godine još uvijek nije izlapio, a razlog je što političke elite ništa nisu učinile kako bi popravile stanje u kojem njihov narod živi.

BBC navodi kako se nakon protesta očekivalo da će na političku scenu doći nova lica, međutim ostali su skoro pa isti političari na vlasti, a razlog tome jeste njihova nacionalistička retorika i strah građana da ukoliko glasaju za „pogrešnu opciju“ ne ostanu bez posla.

U razgovoru za BBC politički analitičar Kurt Bassuener ističe kako je korijen skoro svih problema Dejtonski sporazum. Odgovornost za njegovu izmjenu trebaju, prema njegovim riječima preuzeti međunarodni faktori, koji su ga i postavili.

Kao sugovornik u takstu se pojavio i reditelj Haris Pašović koji je naveo kako je trenutni politički sistem postao predudoban za vladajuće oligarhe, te postavlja pitanje zbog čega bi ga oni onda mijenjali.

Na kraju se ističe kako nada za riješenje krize ipak postoji, a BBC ih vidi u novoj  britansko-njemačkoj inicijativi koja daje ogromne šanse da BiH krene naprijed. Također, ističe se i zalaganje šefa Delegacije EU u BiH Lars Gunnar Wigemarka, koji je skoro izjavio kako je došlo vrijeme da se „Dejton“ mijenja.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok