Kako nas očekuje vrlo teška godina znalo se i prije početka 2015., ali da će se stvari razvijati na način na koji jesu i najveći pesimisti nisu mogli pretpostaviti.

Naime, doslovno je svakodnevna slika već mjesecima da se na ulicama ispred zgrada institucija nalaze obespravljeni radnici uništenih tvrtki, radnici koji rade, ali smatraju kako im novi Zakon o radu ide na štetu, poljoprivrednici, braniteljska populacija, postoje najave kako će uskoro na ulice i umirovljenici,… Također, nove blokade graničnih prijelaza kao i prosvjede najavljuju i poljoprovrednici jer su, kako kažu, ponovno izigrani od strane federalnih vlasti. Prenosi Dnevni list.

Isplata poticaja

- Obećana nam je isplata oko 16 milijuna maraka na ime poticaja u sljedećih nekoliko dana, ali za sada smo dobili tek četiri, pet milijuna. Takvu situaciju nećemo tolerirati. Pričekati ćemo dva, tri dana, vidjeti što će se događati, a onda najvjerojatnije krenuti u nove prosvjede i blokade, kategorički je poručio Avdo Muslimović, predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja Federacije. Naime, poljoprivenici već jako dugo muku muče s proizvodnjom jer još uvijek potražuju poticaje iz prethodnih, kao i iz tekuće godine. Već su u nekoliko navrata organizirali blokade granica, prosvjede, besplatnu podjelu svojih proizvoda kako bi na taj način pokušali doći do svojih prava.

- Ne tražimo ništa što nam zakonski ne pripada i što nismo zaslužili. Jedva preživljavamo s poticajima, a kamoli bez njih, naglasio je Muslimović. Prema tome, ostaje da vidimo tijekom kolovoza na koji način će se razvijati priča oko obećane isplate poticaja.

Na ulice i umirovljenici

Uz njih, prosvjede najavljuju i umirovljenici, ogorčeni situacijom u kojoj im mirovine kasne svakog mjeseca. S obzirom da od njih je čarolija preživjeti jedan mjesec i kada su redovne (s obzirom kako su male) ne treba posebno naglašavati što znači kada još i kasne. Federalnoj Vladi jasno poručuju kako se mirovine moraju isplaćivati od 1. do 5. u mjesecu, a ne kao što će to biti ovaj put, gotovo tek od 10. kolovoza. Izvršni odbor Saveza umirovljenika FBiH trebalo bi 18. kolovoza donijeti konačnu odluku o održavanju prosvjeda umirovljenika. Predsjednik Saveza umirovkjenika FBiH Mehmedalija Rapa za medije je kazao kako su predstavnici ove populacije ogorčeni na premijera Novalića koji uporno ignorira njihove zahtjeve da ih primi i razgovara s njima.

- Svima je jasno da je stanje u kasi Federalnog zavoda MIO/PIO katastrofalno i da je ovakva isplata mirovina nedopustiva, izjavio je Rapa.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok