“Devedesetka” je prepoznata kao ključ rješenja za krizu u Federaciji, kaže predsjednik HDZ-a 1990. Martin Raguž govoreći o mogućnostima ulaska u vlast. Piše Dnevni list.

On je komentirajući istupe predsjednika SDA Bakira Izetbegovića o tome kako bi poželjni partneri u vlasti bili SBB i HDZ 1990., kazao kako je “devedesetka”, kako u BiH, tako i izvan granica, prepoznata kao pozitivno rješenje, ali kako pojedinci to ne žele prihvatiti.

Nema uvjeta

-Naš stav je poznat. Mi smo za programske parlamentarne većine i širi društveni konsenzus i u tom kontekstu prepoznata je ta pozicija “devedesetke” koja je jasno pozicionirana i kod SDA…Postoji mogućnost da mi podmetnemo leđa, kazao je između ostalog Raguž. HDZ 1990. ničim nije uvjetovala suradnju s ostalim strankama, a danas će se na Kolegiju stranke i za nekoliko dana na Predsjedništvu razmotriti ozbiljno priča o budućem putu.

-Došlo se do zida u Federaciji i mora se nešto ozbiljnije raditi. U tom kontekstu “devedesetka” ima što reći i spremna je, ali ne po svaku cijenu i ne bez prihvaćanja ranije iznesenih načela, kazao je Raguž.

Izetbegović jasan

Podsjetimo kako je predsjednik SDA Bakir Izetbegović nakon Kolegija stranke kazao kako su spremni ući u vlast s SBB-om i HDZ-om 1990. dodajući da će se rado odazvati pozivu Fahrudina Radončića, lidera SBB-a, na sastanak i izrazivši nadu da će to biti uskoro. Ovim je Izetbegović jasno dao do znanja svome koalicijskom partneru Draganu Čoviću kako će prihvatiti njegov prijedlog-SBB, ukoliko Čović prihvati SDA-ov izbor –HDZ 1990. Izetbegović je nakon sjednice kolegija SDA rekao i da ta stranka neće raskidati partnerstva niti  s jednom strankom s kojom je potpisala sporazum, a to su HDZ BiH, DF, BPS, SBiH i A-SDA. Što se tiče SNSD-a Milorada Dodika, Izetbegović je kazao da se ta stranka podrazumijeva samo za federalnu razinu i da je tu dobrodošla, dok, prema njegovim riječima, na državnoj razini ostaju partneri sa Savezom za promjene. Naglasio je da SDA s te razine neće izbacivati DF, ali ako oni odu iz vlasti, SDA će to poštovati i napraviti rekonstrukciju Vijeća ministara sukladno ranije potpisanom sporazumu.

Nema  odgovora na europske inicijative

Predsjednik HDZ-a 1990. Martin Raguž jučer se sastao s članom Predsjedništva BiH i predsjednikom PDP-a Mladenom Ivanićem. Razgovarano je o europskoj perspektivi BiH i konstatirano da postoji puno pozitivne inicijative i prilika koje Europa pruža BiH, ali da BiH još nema adekvatan odgovor na te inicijative. Konstatirano je da se u BiH premalo bavimo budućnošću, a previše stvarima koje nas razdvajaju te da je vrijeme za pozitivnu političku atmosferu kao preduvjet ozbiljnih reformi.

Raguž i Ivanić razgovarali su i o suradnji HDZ-a 1990. i PDP-a i konstatirali da su te dvije stranke vijek imale dobru suradnju, koja će se nastaviti i ubuduće.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok