Pozornost Kiseljačana, ali i prolaznika kroz ovo mjesto koji se često zaustave kako bi se osvježili na izvoru mineralne vode u gradskom parku, posljednjih mjeseci plijene skupine Arapa.

Žene u crnom, tamnoputa djeca, ljudi s dugim bradama i kratkim hlačama, pa čak i šeici, prizori su na koje Kiseljačani nisu navikli. Piše Večernji list.

Najčešća zadržavanja

Mnogi se pitaju što Arapi traže u Kiseljaku. A Arapi su, barem se tako čini, fascinirani zelenilom i vodom koje u Kiseljaku ima u izobilju. Mjesto kroz koje protječu tri rijeke, Lepenica, Fojnica i Kreševka, krasi i izvor prirodne mineralne vode u središtu Kiseljaka. I baš je to prostor gdje se skupine Arapa najčešće zadržavaju. Kako je to prostor kojim se kreće najviše Kiseljačana, onda su susreti domaćih i pridošlica neminovni. Kiseljak po iznenadnom posjetu državljana arapskih zemalja nije nikakav izuzetak. Arapi su okupirali Sarajevo i okolicu, a rado borave i u drugim mjestima. Jedno od njih je Fojnica, a omiljena destinacija im je Prokoško jezero, još jedno mjesto bogato vodom.

U Kiseljaku se, neslužbeno doznajemo, zadržavaju putujući u Fojnicu i Jajce na Plivska jezera gdje ih se može vidjeti u velikom broju. Ono što brine Kiseljačane nisu njihovi stalni prolasci, već mogućnost ostanka u Kiseljaku. Prije nekoliko mjeseci žitelji nekoliko arapskih zemalja, Jemena, Sirije, Pakistana, pa čak i Somalije pokazali su interes za kupnjom svojeg komadića raja baš u Kiseljaku. Osim pojedinačnih slučajeva, pojavili su se i investitori koji su imali namjeru u Kiseljaku graditi turističko naselje. Općinske vlasti nisu im to omogućile pravdavši se prostorno-planskom dokumentacijom. "Mi i dalje postupamo u skladu s prostornim i urbanističkim planovima i nećemo dopustiti gradnju tamo gdje ona nije predviđena", stav je koji nam je ponovio Mladen Mišurić-Ramljak, načelnik Kiseljaka. Kada je riječ o prodaji pojedinačnih parcela ili nekretnina Arapima, općinske vlasti su nemoćne. Pravo raspolaganja privatnom imovinom je nepovredivo i svatko sa svojom imovinom postupa u skladu sa svojim interesima. I baš je to ono što brine mnoge. Većina Kiseljačana ne krije kako Arape ne žele za susjede.

Ratne strahote

Ovakav stav izgradili su poučeni negativnim iskustvima iz proteklog rata kada su Arapi u BiH pristizali kao pripadnici zloglasnih postrojbi El Mudžahid, ali i aktualnim događanjima u Siriji i drugim ratištima Bliskog Istoka. Ne žele riskirati čak iako su u pitanju predrasude. Kao turisti i prolaznici Arapi su donekle prihvatljivi, ali kao budući Kiseljačani nikako, stav je nekolicine žitelja Kiseljaka s kojima smo razgovarali o ovoj temi.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok