Direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba nakon sastanka sa predstavnicima Izaslanstva Europske unije u BiH je kazao da su uložili prosvjednu notu, koja će dalje biti upućena na razmatranje, te da u Izaslanstvu EU još ne znaju koja je država članica EU podnijela žalbu i tako blokirala izvoz bh. mlijeka.

Naveo je da i dalje smatra da je ta žalba stigla kasno, kao i da će tražiti hitan sastanak u Bruxellesu da bi razgovarali o tome.

‘’Ne znamo koja je primjedba. Mi ispunjavamo sve uvjete EU, a primjedba bi trebala biti stručne prirode i ide na Odbor za hranu i zdravlje životinja. Poslije ide na drugi Odbor za hranu životinjskog porijekla i tu se glasa o toj žalbi, nakon čega će biti donesena odluka prostom većinom. Danas smo uložili prosvjednu notu na činjenicu da je primjedba stigla nakon isteka roka za žalbe’, kazao je Kalaba.

Sastanku je prisustvovao i pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Dušan Nešković koji također konkretne odgovore očekuje iz Bruxellesa i nadležnih institucija. Naveo je da smatra da se radi o prolongiranju ovog posla napominjući da je BiH ispunila sve uvjete za izvoz mlijeka.

‘’Trebamo biti svjesni da je EU interesna zajednica i da mi u svemu tome trebamo imati svoj interes i da ne čekamo na njihove reakcije, nego da uvijek trebamo imati incijativu. Smatram da je ovo dobro obrazovanje za nas i za neke druge stvari kada budemo radili, pogotovo što želimo izvoziti piletinu i konzumna jaja u EU ‘’, dodao je Nešković.

Po njegovom mišljenju, najveće posljedice će snositi gospodarstvenici, odnosno oni koji su namjeravali izvoziti i koji su napravili određene dogovore i rokove. Mediji su prenijeli da je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potvrdio da je Hrvatska blokirala izvoz mlijeka iz BiH u EU.

Rukovodstvo Mljekare d.o.o. Meggle Bihać, iznenađeno je zabranom izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda u Europskoj uniji.

‘’Iznenađeni smo odlukom Europske komisije da skine sa liste odobrenih objekata bosanskohercegovačke mljekare koje su jučer trebale otpočeti izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda na tržišta zemalja EU’’, kaže se u priopćenju mljekare Meggle.

Dodaje se da ne vide nikakav opravdan razlog da budu skinuti sa liste, "jer smo ispunili sve obaveze u skladu sa procedurama i standardima Europske unije". Iz Mljekare Meegle su uvjereni da će institucije Bosne i Hercegovine zajedno s Europskom komisijom iznaći adekvatno i brzo rješenje za ovu situaciju, te očekuju da će im u najbržem mogućem roku biti omogućeno izvoziti svoje proizvode u Europsku uniju.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok