Napad medvjeda, hrabrost i snaga iskazane u borbi na život i smrt zauvijek su promijenili život Blaže Grkovića iz sela Vrba kod Gacka.

Kako piše Dnevni avaz, ovaj radnik Termoelektrane Gacko i hercegovački gorštak koji na planinskim katunima uzgaja ovce, prije dvije godine uspio je svladati medvjeda koji ga je napao u blizini sela Izgore ispod Volujaka.

Sjećanje na žestok okršaj koji je trajao nekoliko minuta, a Blaži se činio kao cijela vječnost, čuvaju ožiljci, ali i svakodnevne šale i čestitke koje prima.

- Uvijek se priča o tome. Gdje god dođeš svaki dan te netko podsjeti na to, kaže Blažo za Avaz, prisjećajući se jutra kad je na udaljenosti od desetak metara ugledao dva medvjeda. Prvi je prošao, a drugi je krenuo u napad i ugrizao ga za nogu. U strahu je, govori, dobio novu snagu i uspio svladati životinju.

O Blažinom podvigu mjesecima je brujala cijela regija pa je, čim je zaliječio rane, dobio poziv da sudjeluje u reality showu "Farma", a kasnije su stigle i ponude za snimanje reklama.

- Za "Farmu" sam prošao u prvom krugu neke psiho testove, a na pregledu glave i kostiju našli su mi dva polomljena zuba. Ali, ipak sam shvatio da je bolje da ne sudjelujem, jer možda to i nije za mene. Za reklamu sam potpisao ugovor s tvornicom vode iz Čajniča, ali čini mi se da je to propalo. Ma ne brinem se ja ništa, uz osmijeh priča Grković.

Novinarske ekipe koje su dolazile u selo davno je prestao brojati, a priča o hrabrom Hercegovcu obišla je sve kontinente. Ali, od slave se ne živi pa se Blažo vratio napornom radu, ali i sretnom životu sa svojom obitelji. I liječenju, jer će zbog problema od ozljeda na desnoj ruci vjerojatno morati na operaciju u Beograd.

Medvjedi na katunima i dalje prave štete, ali Blažo im nije neprijatelj jer, kako kaže, i s onim prvim bi se nekako "dogovorio" da ga nije napao. Ali, ne razumiju to iz Udruženja za zaštitu životinja pa su ga tužili zbog ubojstva medvjeda i tražili da plati 20.000 KM. Sud je, međutim, uvažio protutužbu Blaže Grkovića zbog pretrpljenih ozljeda i straha te mu prvostupanjskom presudom odredio odštetu od 15.000 KM.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok