Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz ocijenio je u utorak u Mostaru da najteži slučajevi ratnih zločina u BiH još uvijek nisu sudski dovršeni dodajući da je napredak primjetan ali daleko od idealnog.

Brammertz se u Mostaru susreo s glavnim županijskim, Hercegovačko-neretvanskim tužiteljem Mladenom Jurišićem, posjetio Stari most koji je srušen u ratu te je održao predavanja studentima prava s oba mostarska sveučilišta. Brammertz je u izjavi za medije istaknuo kako se predmetima ratnih zločina moraju baviti sva pravosudna tijela, a ne samo državna. Prenosi Hina.

"Fokus je prvih godina bio na radu državnog tužiteljstva, a sada je jasno da rezultat mora biti zajednički rad državnog i entitetskog, odnosno županijskog pravosuđa", izjavio je glavni haaški tužitelj u Mostaru.

Pri tome je naveo kako se slučajevi najtežih ratnih zločina ne završavaju i da bi se u strategiji državnog tužiteljstva trebao naglasak staviti upravo na te predmete.

"Ima mnogo drugih stvari koje se trebaju ispuniti, ali ono što je pozitivno jest da je u zadnje dvije godine udvostručen broj predmeta koji se tiču ratnih zločina", ocijenio je glavni haški tužitelj.

On je sa šefom ureda UNESCO-a u BiH Sinišom Šešumom i gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem obišao područje svjetske baštine UNESCO-a, Stari most i staru jezgru Mostara.

Na kraju posjeta Brammertz je na Sveučilištu u Mostaru održao predavanje o suvremenim izazovima u vođenju istraga i provođenju postupaka za međunarodne zločine.

Osim studenata za susret s glavnim haškim tužiteljem priliku je iskoristio i predsjednik Hrvatske udruge logoraša Domovinskoga rata u BiH Anđelko Kvesić navodeći kako su "pravo i pravda" vječna tema koja muči logoraše.

"Mnogi koji se bave problemom logoraša znaju da logoraše ne priznaje i ne poznaje niti jedan zakon", kazao je Kvesić, navodeći kako se mora na to ukazati haškom tužitelji.

Ratni ministar obrane Herceg Bosne Vladimir Šoljiš iskoristio je prigodu obratiti se glavnom tužitelju Brammertzu te istaknuo kako vjeruje u nevinost hrvatske šestorke dužnosnika Herceg Bosne koja se nalazi u pritvoru u Haagu, a koja je optužena za zločine počinjene tijekom Domovinskog rata u BiH. Brammertz međutim nije želio komentirati proces koji je u tijeku.

Komentirao je i Šešeljevo ponašanje nakon povratka u Srbiju, te kazao kako Haag prati sve njegove aktivnosti.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok