Federalna ministrica financija Jelka Milićević izjavila je danas u Sarajevu da je cilj rebalansa proračuna FBiH, koji je danas usvojio Dom naroda Parlamenta FBiH, bio da ne povećavaju primitke, te da je Vlada FBiH uspjela zaokružiti taj dio.

Pojasnila je da su zamijenjeni izvori financiranja za 200 milijuna KM koji će biti osigurani kod komercijalnih banaka po kamati od tri do četiri posto s rokom povrata od sedam godina, kao kod MMF-a.

Milićević je istakla da se kamata na sredstva MMF-a obračunava po kursu dolara na dan povlačenja pojedinačnih tranši, te da procjenjuje da ona u narednoj godini neće biti manja od četiri posto.

Upitana hoće li u proračunu za 2016. biti planirano više sredstava za slabije razvijene dijelove FBiH, s obzirom na to da amandmani koji su to predlagali nisu uvršteni u rebalans, Milićević je rekla da je cilj Vlade FBiH ravnomjeran razvoj županija i općina, ali da mora postojati jasna procjena i parametri o potrebama i prioritetima.

Dodala je da preferira javne investicije, te da županija moraju za sebe pronaći više prostora u tim proračunskim stavkama, a ne u stavkama jednokratnih transfera za niže razine vlasti.

Podsjetimo, S 31 glasom "za", 14 protiv i jednim suzdržanim Dom naroda Parlamenta FBiH danas je usvojio rebalans ovogodišnjeg federalnog proračuna, prema kojem ukupni novi proračunski iznos je 2.348.412.392 KM, što je uvećanje za 14 posto od sadašnjeg.

S obzirom na to da će do kraja godine izostati 200 milijuna od aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), umjesto toga je ukalkuliran novac od pozajmica kod komercijalnih banaka, spremnih na zaduženja s rokom vraćanja od pet do sedam godina.

Najznačajniji novi iznos na rashodovnoj strani je transfer od 21,3 milijuna KM predviđen rebalansom za mirovinski fond.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok