Prema neslužbenoj statistici, svaki treći radnik u gospodarstvu je na minimalnom iznosu plaće. Međutim, radnici u državnoj službi nisu na minimalcu nego primaju redovitu plaću.

Razlog zašto je veliki broj radnika u gospodarstvu na minimalcu su visoka porezna opterećenja, tako tvrde poslodavci. Računica je jednostavna. Za oko 200.000 zaposlenih u BiH u ovom trenutku doprinosi se uplaćuju na minimalac, potvrđeno je iz Saveza samostalnih sindikata BiH. Statistika opet pokazuje da je broj zaposlenih u BiH trenutačno 712.353 osobe, iz čega se može zaključiti da se najniži iznos doprinosa uplaćuje za svakog trećeg radnika.

Podaci koji iz Fonda za mirovinsko i invalidsko osiguranje RS ukazuju na to da je čak 35 posto zaposlenih u RS prijavljeno na najnižu osnovicu koja u tom entitetu iznosi 370 maraka.

Ja raspolažem statističkim podacima prema kojima u državnoj upravi ima 10 posto radnika na minimalcu. Akcionarska društva, te d.o.o, imaju oko 20 posto radnika na minimalcu, a zanatske radnje imaju 50 posto radnika na minimalcu. Dakle, sigurno je da postoje poslodavci koji dio isplaćuju na ruke, a drugi dio na žiro-račune, navodi Saša Trivić, potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS.

Minimalna plaća, koja trenutačno u BiH iznosi 375 maraka, je minimalni ugovorni iznos novca koji poslodavac treba platiti za zakonom određeno radno vrijeme koje u BiH ne može biti duže od 52 sata tjedno. Ispod tog minimalnog iznosa nije moguće zakonski isplatiti plaću, a da poslodavac ne snosi posljedice od inspekcije i državnih organa.

Najveća minimalna mjesečna plaća u Europskoj uniji je u Luksemburgu i iznosi 1923 eura, što je skoro 15 puta više od najnižeg minimalca na Balkanu koji iznosi oko 130 eura na Kosovu. Iako je minimalac u BiH u odnosu na Europu sramotan, uspoređujući minimalac u BiH koji iznosi 191 euro s onima u okruženju, on i nije tako loš. Najniži je na Kosovu - 130 eura, u Makedoniji iznosi 131 euro, u Albaniji 149 eura, u Srbiji minimalac iznosi 174 eura. Tek nešto više od zaposlenih u BiH imaju u Crnoj Gori kod kojih minimalac iznosi 193 eura mjesečno, a u Hrvatskoj 396 eura.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok