Udruga Hrvatska zajednica Herceg-Bosna i Hrvatski dokumentacijski centar Domovinskog rata u BiH organizirali su danas u povodu 24. obljetnice osnivanja HZ Herceg - Bosne svečani program u Hrvatskom domu Herceg Stjepana Kosača.

Hrvatska zajednica Herceg-Bosna utemeljena je na današnji dan, 18. studenoga 1991. godine zbog prirodne potrebe hrvatskoga naroda za političkim samoorganiziranjem i vojnom obranom u ozračju političke i vojne nedjelotvornosti središnje vlasti iz Sarajeva. Njezinim utemeljenjem stvorena je nužna protuteža srpskoj političkoj i vojnoj prevlasti u Bosni i Hercegovini. Od prvoga dana, od predstavnika Hrvatske zajednice Herceg-Bosne javno je manifestirana politička volja da ona kao hrvatska autonomna zajednica ostane u okvirima Bosne i Hercegovine sve dok je to moguće, te da njezine političke strukture budu hrvatski politički glas u međunarodnim pregovorima o budućnosti Bosne i Hercegovine. Piše Večernji list.

-Dan 18. studenoga 1991. godine je najvažniji datum Hrvata u BiH u novijoj povijest i jedan od najvažnijih dana Hrvata uopće. Tog dana legitimni predstavnici hrvatskog naroda u BiH osnovali su HZ Herceg-Bosnu, a ona je očuvala pravo na hrvatskI narod na ovim prostorima. Tamo gdje nije bilo HZ HB i HVO-a tamo više Hrvata nema. Nažalost, Hrvatima nikada nije nedostajalo pogibelji, jedna od tih pogibelji nas je rukovodila da današnji svečani skup pretvorimo dobrim dijelom u radni. Naime, hrvatski prostori 90-ih godina bili su napadnuti oružjem, a sada su napadnuti masovnim optužnicama protiv pripadnika HVO-a. Cijeli HVO se proglašava zločinačkom organizacijom od portira pa do načelnika Glavnog stožera. Kako se obraniti od ovoga, inspiracija je Hrvatska zajednica 1991. godine, legitimni predstavnici hrvatskoga naroda su sada obvezni kao i oni tada da se angažiraju maksimalno da se procesuiranje ratnih zločinaca dovede u pravne okvire. To znači da su sudi svima jednako, bez obzira kojem narodu pripadali, kazao je tijekom svog obraćanja nazočnima predsjednik Glavnog vijeća HZ Herceg Bosne Vlado Šoljić.

Hrvatski narodni sabor BiH pokrovitelj je svečanog obilježavanja 24. obljetnice osnivanja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.  Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Božo Ljubić istaknuo je kako je utemeljenje Hrvatske zajednice Herceg-Bosna bio legitiman i iznuđen odgovor hrvatskog naroda na velikosrpsku agresiju u Bosni i Hercegovini.

-Kada vlast u Sarajevu nije uspjela zaštiti suverenitet i granice Bosne i Hercegovine, hrvatsko političko vodstvo u BiH je donijelo odluku o osnivanju HZ HB koja je bila civilni, gospodarski i vojni odgovor na novu situaciju. Zahvaljujući HZ HB i kasnije HR HB i HVO-u obranjeno je najviše hrvatskih prostora u BiH, i uopće Bosna i Hercegovina, riječi su Bože Ljubića.

U sklopu obilježavanja 24. obljetnice HR HB održano je predavanje „Je li Hrvatska zajednica Herceg-Bosna bila Udruženi zločinački pothvat ili pravo na samoobranu i ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH“.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok