Terorističke ideje i sjeme džihada još prije više od dvadeset godina posijani su na Balkanu, tvrde domaći i strani stručnjaci za terorizam.

Stručnjaci za ekstremizam kažu da su disfunkcionalna politička, loša ekonomska situacija i velika nezaposlenost u Bosni i Hercegovini i na Kosovu stvorili savršen teren za regrutiranje terorista kojih sada ima na stotine u džihadu. Veliki dio boraca sa Balkana koji su se priključili pripadnicima samozvane Islamske države i drugim ekstremnim grupama u Siriji radi sve kako bi svoju ideologiju još jače usadili i proširili na Balkanu. Islamska država se sada sprema, mišljenja su eksperti, za osnivanje novog fronta kalifata na Balkanu i regrutira nove dobrovoljce iz regije. Piše Dnevni list.

Dolazak džihadista u BiH

Glas Amerike u analizi o teroristima na Balkanu podsjeća kako su strani islamski borci “Mudžahedin bataljon” u rujnu 1993. zauzeli jedno selo blizu Viteza koji je bio pod kontrolom hrvatske vojske. Mudžahedini su u selu, ubijali zarobljene i ranjene i palili kuće. Ti isti mudžahedini u BiH su došli 1992. iz devetogodišnjeg sovjetsko-afganistanskog rata, a za njima su pristizali i džihadisti iz sjeverne Afrike i sa Bliskog istoka. Jedan od pridošlica je bio i Ajman Dean iz Saudijske Arabije koji je posvjedočio o zvjerstvima mudžahedina u prošlom ratu nad Srbima i Hrvatima.

Glas Amerike navodi kako su mudžahedini 1993. i formalno postali sastavni dio Armije BiH, a njihov broj je prešao 1500.

Bili su poznati po brutalnosti, mučenjima i brojnim zločinima. Strani islamski borci su koristili puno radikalniju, ekstremnu selefističku ideologiju, poticanje islamskog buđenja među bosanskim muslimanima i širenje oblika islama koji isključuje suživot sa drugim narodima u BiH.

Po završetku rata, nekoliko stotina stranih boraca je ostalo u BiH. Osnovali su svoje vehabijske, odnosno selefističke zajednice u ruralnim, teško pristupačnim područjima. Mnogi od 200 stranih boraca iz BiH koji su se pridružili Islamskoj državi došli su upravo iz tih zajednica. Posljedice akcija pripadnika mudžahedinskih brigada se osjećaju širom svijeta već više od 20 godina. Јedan od njih je bio i Halid Šeik Mohamed, organizator napada na Sjedinjene Države 11. rujna 2001. Stotine drugih bilo je u Al Kaidi ili su se borili u Čečeniji ili Pakistanu. Sada su se pridružili Islamskoj državi. Po svijetu su mudžahedini iz takozvane bh. škole razbacani. Šire islam i lobiraju za odlazak na strana ratišta. Poznato je djelovanje vehabija iz BiH i sa Kosova u Beču, ali i u ostalim europskim metropolama.

Financiranje

Da radikalne zajednice iz BiH danas igraju važnu ulogu u regrutiranju i financiranju terorizma sa područja cijele Europe govore informacije iz obavještajnih krugova koje kažu kako se financiranje ISIL-a vrši prikupljanjem novca u džamijama Velike Britanije, a pranje para vrši se preko računa u BiH. Ovu potvrdu dobili su britanski novinari koji su se radikalnim islamistima predstavili kao “braća koja hoće da pomognu”.

Također, rečeno im je da za donaciju kontaktiraju Isu Amrikija koji se na društvenim mrežama predstavlja pod imenima HoneyNtea i Wolf Raised. Domaće obavještajne agencije nisu se očitovale o ovim navodima, kao ni o desetinama navoda o ekstremistima koji su sve aktivniji u BiH i koji, osim što regrutiraju omladinu za rat na stranim ratištima, prijete i sigurnosti bh. građana.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok