U najmanje 28 naselja u FBiH, uglavnom seoskih, sve više jača ideologija vehabizma i radikalnog islamizma, koji je nerijetko povezan i s terorističkim djelovanjem, što je osnovni razlog zbog kojeg pripadnike ovakvih zajednica ne podržava većina bh. građana.

"Nezavisne" su u posjedu popisa lokacija, u kojem je vidljivo da su radikalni islamisti svoje utočište pronašli u 17 općina, i to u šest županija.

Najviše takvih naselja je danas u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK), gdje je potencijalna opasnost označena u čak 14 sela i gradskih predgrađa, i to na području Zenice, Žepča, Zavidovića, Maglaja i Tešnja.

Među evidentiranim točkama u ZDK nalaze se i po vehabijama odranije poznati Šerići kod Zenice, te selo Gornja Bočinja kod Maglaja, kao i Ošve, koje su prije nekoliko mjeseci etiketirane kao rasadnik džihadista, iz kog i stari i mladi idu boriti se za Islamsku državu.

U Tuzlanskom kantonu (TK) selefije žive u pojedinim naseljima na području općina Gračanica, Kalesija, Živinice i Srebrenik, kojem pripada i Gornja Maoča, najozloglašenije vehabijsko gnijezdo u BiH, u kojem su se ne tako davno zavijorile i zastave svirepe terorističke organizacije.

Ljudi čiji je način života desetljećima udaljen od 21. stoljeća naseljavaju i tri sela u USK, i to kod Cazina, Bihaća i Velike Kladuše, kod koje se nalazi Bosanska Bojna, gdje su, kako neki tvrde, Bilal Bosnić, a koji je nedavno osuđen na sedam godina, te njegovi sljedbenici kupili posjede.

Kada je riječ o Srednjobosanskom kantonu, alarm se oglašava nad jednim selom i dva zaseoka kod Travnika i Donjeg Vakufa, uključujući i Mehuriće, koji su prije nekoliko godina spominjani kao lokacija gdje se radikalni islamisti obučavaju da rukuju oružjem.

U sličnom kontekstu spominje se i Bosanskopodrinjski kanton, odnosno goraždansko mjesto Bivolice, koje je ranije zacrtano kao pogodno tlo za formiranje vehabijske zajednice, poput one u Gornjoj Maoči.

Posla, bar kada je riječ o prevenciji, za policijske agencije ima i na području sarajevskih općina Hadžići i Ilidža, uključujući i naselje Zaklopača, gdje su, kako je to prije nekoliko dana procurilo u javnost, boravili i presuđeni teroristi, sirijski dobrovoljci, te predavači ISIL-a!

Stručnjaci ocjenjuju da opasnost koja vreba iz stavova i namjera dijela vehabija ne smije biti podcijenjena.

Tako Milan Mijalkovski, ekspert za borbu protiv terorizma, smatra da je suradnja u obrani od terorizma među balkanskim zemljama nedovoljno uspješna, pri čemu 3.400 vehabija, koji su registrirani u BiH kao potencijalni teroristi, predstavljaju bombu koja može eksplodirati u svakom trenutku.

Dževad Galijašević, stručnjak za antiterorizam, ocjenjuje da bi sva naselja i evidentirani ekstremisti morali biti pod stolnim nadzorom sigurnosnih agencija u BiH, jer se samo tako može onemogućiti njihovo destruktivno djelovanje, dalja radikalizacija, te eventualno naoružavanje i financiranje.

Dušanka Majkić, članica Zajedničke komisije za obranu i sigurnost bh. parlamenta, naglašava da je postojanje izoliranih vehabijskih zajednica u BiH nepobitna činjenica, te da bi bilo dobro da policijske strukture u FBiH znaju točno koliko ih je i što se u njima događa.

Nakon brojnih upozorenja iz Europe, prema kojima teroristička prijetnja koja postoji u BiH nije za podcijeniti, zabrinjavajući podaci stižu i iz Washingtona, pa je tako senator Džef Sešns nabrojao 12 primjera radikaliziranih izbjeglica u SAD, uključujući i nekoliko iz BiH.

Podsjetimo, nakon ubojstva pripadnika OS BiH u Sarajevu, agencije navode kako su pojačane mjere sigurnosti, te se aktivno radi na suzbijanju terorizma. Dužnosnici su više puta naglasili kako sve sigurnosne službe moraju zajedno raditi, surađivati i razmjenivati informacije, inače neće moći oduprijeti se terorističkim prijetnjama u BiH.

ISIL je sredinom tjedna objavio novu video prijetnju upućenu na adrese čak 60 zemalja među kojima je i BiH, ali i susjedne Hrvatska, Srbija, Slovenija...

BiH su prozvali dijelom "vražje koalicije" protiv Islamske države.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok