Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH uporno odbija zahtjev N1 da omogući uvid u imovinske kartone sudaca i tužitelja. Njihova imovina ostaje tajna, premda su mnoge institucije zatražile da podaci o tome koju su imovinu stekli budu dostupni javnosti.

Ombudsman za ljudska prava BiH, Europska komisija, Agenzija za zaštitu osobnih podataka, pa čak i pojedini suci i tužitelji – svi oni smatraju da imovinski kartoni trebaju biti dostupni javnosti.

Svi, osim Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH. Svaki zahtjev N1 televizije da dostave imovinsko stanje sudaca i tužitelja, Visoko vijeće je odbilo, uz obrazloženje da se u tim kartonima nalaze i osobni podaci.

Tako je bilo i u slučaju županijskog suca Općinskog suda Sarajevo, Kenana Tanovića, predsjednice Suda BiH Meddžide Kreso, te ustavnog suca Miodraga Simovića. Ustavni suci nisu dužni dostavljati imovinske kartone. Visoko sudsko vijeće našlo je razlog za skrivanje imovinskih kartona premda smo zatražili da se osobni podaci uklone.

Iako je u zahtjevu naznačeno da se prilikom dostavljanja imovinskih kartona zaštite osobni podaci, utvrđeno je da podaci o imovini, sadržani u osobnom financijskom izvještaju, uključuju osobni prihode i prihodi članova obitelji, osobna i obiteljska imovinu, osobne obaveze i garancije, i obaveze i garancije članova obitelji, što predstavlja osobne podatke, koji su zaštićeni Zakonom o zaštiti osobnih podataka, a čijim objavljivanjem bi se mogla nanijeti šteta osobama na koje se ti podaci odnose.

Navodnom zaštitom osobnih podataka, od javnosti se krije kako su pojedini suci i tužitelji stekli milijunsku vrijednu imovinu, koja nije srazmjerna njihovim redovnim primanjima. Bivši predsjednik Visokog vijeća, i aktualni predsjednik Okružnog suda u Banjaluci, Milorad Novković, kaže da bi ti podaci trebali biti javni.

I županijska tužiteljica Sarajevo, Šejla Heljić, kaže da nema ništa protiv da objavi svoj karton, koji se nalazi u Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću.

"Nije točno da nitko ne kontrolira imovinske kartone, tj. vaša tvrdnja nije istinita. Ja se zalažem za transparentnost, pa tako i da imovinski kartoni budu dostupni javnosti, uključujući i moj", poručila je Heljić.

Zbog ignorancije Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća obratili smo se Ombudsmanu za ljudska prava, koji im je uputio preporuku da nam dostave tražene imovinske kartone. Vijeće nije usvojilo ni njihovu preporuku Ombudsmen će ovu činjenicu uvrstiti u Godišnji izvještaj koji će biti prezentiran pred Parlamentarnim tijelima u BiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok