Najviši dužnosnici Republike Srpske danas su nakon višesatnog sastanka, koji je sazvao predsjednik RS Milorad Dodik, odlučeno je da se raspiše referendum na kojem će se građani RS izjasniti o tome podržavaju li Odluku Ustavnog suda BiH o Danu RS i jesu li za to da 9. siječnja ostane Dan RS.

„Odluka Ustavnog suda BiH o tome da se 9. siječnja proglasi kao neustavan Dan RS je na sastanku odbačena kao neprimjenjiva, a svi sudionici razgovora ostali su pri Deklaraciji Narodne skupštine RS.

Prestavnici RS će brzo predložiti promjenu Zakona o Ustavnom sudu koji se treba usvojiti u roku od 120 dana i izbaciti strane suce iz tog suda. Ukoliko se to ne dogodi mi ćemo odlučiti o daljnjem sudjelovanju srpskih predstavnika u institucijama BiH“, rekao je Dodik.

Operativni plan o provođenju ovih stavova uskoro će biti napravljen.

Dodik je izrazio je zadovoljstvo dogovorom srpskih prrdstavnika u vlasti u RS-u i na razini BiH koji je postignut na ovom sastanku i uvjeren je da će se ova izjava provesti, prenosi Fena.

I lider SDS-a Mladen Bosić je rekao da se Ustavni sud BiH pretvorio u nekoga tko prekraja zakone i ustave, što je neprihvatljvo.

Bosić je rekao da je osnova zajedničke izjave da se mora promijeniti zakon o Ustvnom sudu BiH.

Predsjednik SP-a Petar Đokić je rekao da nisu željeli donositi ishitrene odluke, već one koje bi doprinjele poboljšanju odnosa te da su dali određene rokove povodom odluke Ustavnog suda BiH kojom je osporen kao neustavan Dan RS-a.

I predsjednik PDP-a Branislav Borenović je dodao kako su donijeli odluku da pozovu predstavnike druga dva naroda u BiH da se usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH kojim će se onemogućiti preglasavanje u radu te pravosudne institucije.

Da RS insistira da se u naredna četiri mjeseca izmjeni zakon o Ustvnom sudu BiH u vezi načina njegovog odlučivanja tako što odluku mora podržati bar jedan sudac iz reda konstitutivnog naroda, ponovio je i lider NDP-a Dragan Čavić.

Sastanku su prisustvovali premijerka RS Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, prvi zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma parlamenta BiH i lider SDS-a Mladen Bosić, predsjedavajući Doma naroda parlamenta BiH Ognjen Tadić i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić i predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Nada Tešanović.

Inicijativi predsjednika RS odazvali su se predsjednik Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić, predsjednik SP Petar Đokić, predsjednik PDP-a Branislav Borenović i predsjednik NDP Dragan Čavić.

Ustavni sud BiH utvrdio je u četvrtak, 26. studenoga, da je član Zakona o praznicima Srpske koji govori o 9. siječnja kao Danu Republike neustavan, te da Narodna skupština Srpske u roku od šest mjeseci taj zakon mora usuglasiti s Ustavom BiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok