Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) objavila je kako Hrvatsku očekuje prelazak na DVB-T2 standard nakon isteka postojećih dozvola za multiplekse digitalne zemaljske televizije, a to se ne bi trebalo dogoditi prije 2019. godine.

Za građane to znači da će u razdoblju od 2019. do 2021. godine trebati nabaviti novu prijamničku opremu, prilagođenu novom standardu ili će morati kupiti nove televizore koji podržavaju DVB-T2 sustav i H.265/HEVC sustav kodiranja.

– U tijeku je izrada prijedloga Strategije prelaska digitalne zemaljske televizije na sustav DVB-T2 i dodjele frekvencijskog pojasa od 700 MHz, koja će definirati vremenski okvir prelaska na DVB-T2 sustav, kao i sustav kodiranja koji će se koristiti. Navedena strategija trebala bi biti dovršena do kraja ove godine. Očekuje se da će se prelazak na DVB-T2 sustav u Republici Hrvatskoj (RH) dogoditi istekom postojećih dozvola za multiplekse digitalne zemaljske televizije (2019. – 2020.), no svakako ne prije 2019. – objavio je HAKOM na svojim stranicama.

Objašnjavaju kako zbog oslobađanja radiofrekvencijskog spektra druge digitalne dividende za usluge u mrežama pokretnih komunikacija, znatno se smanjuje raspoloživost tog spektra za digitalnu zemaljsku televiziju.

– Kako bi se omogućio razvoj novih usluga i održala konkurentnost platforme za digitalnu zemaljsku televiziju, u razdoblju do 2030. potreban je prelazak na novi i učinkovitiji sustav digitalne televizije DVB-T2 te novi i učinkovitiji sustav kodiranja, a prema svemu sudeći, očekuje se da će to biti H.265/HEVC. Strategija će također definirati i kakvoću slike programa, koji će se emitirati u budućim DVB-T2 multipleksima, te se očekuje da će se svi programi s nacionalnim pokrivanjem odašiljati u visokoj kakvoći slike – pojašnjavaju u HAKOM-u.

– Istodobno sa strategijom pripremit će se i nova inačica preporuke o minimalnim tehničkim zahtjevima prijamnika za prijam digitalnog zemaljskog televizijskog signala (DVB-T2) u RH. Zbog prilagodbe sustava, u razdoblju od 2019. do 2021., građani će trebati nabaviti novu prijamničku opremu, prilagođenu novom standardu (minimalno tzv. STB - Set Top Box uređaje). Pri izboru novog televizora/prijamnika, bit će važno da podržava DVB-T2 sustav i H.265/HEVC sustav kodiranja te da je u skladu s budućom preporukom o minimalnim tehničkim zahtjevima prijamnika za prijam digitalnog zemaljskog televizijskog signala (DVB-T2) u RH. Predviđa se jasno označavanje prijamničke opreme od početka 2017., kako bi korisnici znali da će na opremi koju kupuju moći primati DVB-T2 signal s H.265/HEVC sustavom kodiranja. Ak građani u međuvremenu kupuju novi TV prijamnik, što nije nužno prije promjene standarda u razdoblju  od 2019. do 2021., uputno je da obrate pozornost na podržani standard kako bi izbjegli dodatne troškove u budućnosti – objavio je HAKOM.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije DVB-S/T