Izvještaj BHRT-a o realizaciji planiranih dokumenata za 2015., Financijski plan i planovi programa BHR 1 i BHT 1 za 2016. i Izvještaj o obavljenoj reviziji financijskog poslovanja BHRT-a za 2015. godinu, naći će se pred poslanicima Predstavničkog doma PSBiH 11. svibnja, piše novinska agencija Patria.

Dugogodišnji problem pada broja pretplatnika i smanjenje naplaćene RTV takse, uz dodatni problem nepoštivanja Zakona o JRTV sistemu od strane druga dva medija i zadržavаnje sredstava naplaćene RTV takse na na vlastitim računima, učinili su da se BHRT nalazi u stanju ugroženosti nastavka i opstanka djelatnosti i misije BHRT-a u funkciji javnog medijskog servisa Bosne i Hercegovine.

- Bez obzira na napore koje je BHRT uložila na racionalizaciji troškova u svim segmentima poslovanja u kojima je to bilo moguće, a da se ne ugrozi obavljanje djelatnosti i misije BHRT-a (proizvodnja programa), konstantan drastičаn pad osnovnog prihoda od RTV takse i nemogućnost naplate ostalih usluga, doveli su do financijskog stanja koje je ispod nivoa minimalnih troškova i odliva koje BHRT mora podmiriti da bi nastavio sa poslovanjem u funkciji javog medijskog servisa Bosne i Hercegovine – stoji u materijalu dostavljenom poslanicima.

Ukupni gubici JRTV sistema od pada broja pretplatnika i nenaplaćene RTV takse za period 2009-2015. godina iznose oko 140 .000.000 KM, od čega se na gubitke BHRT-a odnosi oko 70.000.000 КМ. Stupanj pada broja pretplatnika za period 2009-2015. godina je 25 %.

- Na dan dostavljanja ovog izvještaja stanje u BHRT-u je sljedeće: Ukupno naplaćena RTV taksa u 2015 . godini iznosila je 14.250.392 KM i manja je u odnosu na 2014. godinu za 2.302.945 KM. odnosno za 14%, nenaplaćeni prihodi po osnovu RTV takse naplaćene putem inkaso službi i zadržan od strane RTV F BiH i RTRS-а iznosi 11.089.225КМ, od čega RTV F BiH duguje 2.534.556 KM, a RTRS iznos ad 8.554.669 KM. Napominjemo da nam RTRS za prva tri mjeseca 2016. godine nije dostavio ni izvještaj koliko je prikupljeno na prolazne račune emitera, tako da je ukupna obaveza koju mediji nisu izmirili prema BHRT-u pa osnovu RTV takse znatno veća od 11 miliona KM, ali BHRT nema uvid u isto , što је suprotno Zakonu a JRTV sistemu – kaže se dalje.

Inače, po osnovu usluga koje BHRT pruža RTV F BiH neizmireni iznos obaveza prema BHRT-u, na dan dostavljanja ovog izvještaja iznosi 13.610.527 KM , a obaveze RTRS- a iznose 284.321.

- Ovakav odnos prema BHRT-u doveo je do stanja nemogućnosti normalnog funkcioniranja i potpunog kolapsa. Pored toga što trpimo gubitke od pada RTV takse i broja pretplatnika (kao i dvoje drugih medija), iz navedenog je jasno da trpimo i gubitke od uskraćivanja sredstava koja su mediji zadržali za sebe. Mi smo svoje obaveze prema medijima za cijelo razdoblje poslovanja uredno izmirivali, kako pa osnovu рlаćanja obaveza prema njima, tako i po osnovu usluga za koje smo se obavezali Cjenovnikom i Protokolom međusobnih usluga – navodi Upravni odbor BHRT-a.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije DVB-S/T