Europska radiodifuzna unija (EBU), najveća mreža javnih medijskih servisa u svijetu, upozorava da bi Bosna i Hercegovina jedina u Europi mogla ostati bez javnog servisa.

- Pozivamo Europsku komisiju i međunarodne institucije da pronađu vjerodostojno i dugoročno rješenje financiranja Javnog servisa u ovoj zemlji i podrške ovom vidu demokracije - nevela je Europska radiodifuzna unija u priopćenju, koje prenosi Bosanskohercegovačka radio-televizija (BHRT).

EBU je duboko zabrinuta što BHRT, njena članica, planira obustaviti emitiranje programa krajem lipnja zbog neriješenog problema financiranja.

Bilo bi to prvi put da je emiter nekog javnog servisa u Europi prinuđen na ovakav korak usljed financijskih teškoća, upozorava EBU.

Dalje je navedeno da je financijska situacija u BHRT-u iz godine u godinu lošija zbog nedovoljnog priliva novca, što je uzrokovano progresivnim padom naplate RTV takse, slabim sistemom naplate i znatnim zaostacima plaćanja od entitetskih partnerskih emitera, Radio-Televizije Federacije BiH i Radio-Televizije Republike Srpske.

- Nažalost, potrebna reforma sistema financiranja Javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine konstantno se odgađa - upozorava EBU.

Iz EBU-a ističu da su proteklih godina aktivno podržavali bh. članicu u traženju sigurnog izvora financiranja. Više puta su se sastali s predstavnicima bh. vlasti u potrazi za dugoročnim rješenjem za naplatu RTV takse. EBU je pozvao Europski parlament i Europsku komisiju da podrže implementaciju europskih medijskih standarda u BiH.

EBU je prošlog tjedna objavio da BHRT ovoj organizaciji duguje više od šest milijuna švicarskih franaka jer Javni RTV servis BiH nije mogao da ispuni financijske obaveze za prava na prijenos europskog nogometnog prvenstva. Bilo je nekoliko neuspješnih pokušaja da se ustanovi otplatni plan duga, navodi Europska radiodifuzna unija i dodaje da je 31. svibnja ustanovljen kao rok za pokušaj rješenja tog financijskog problema.

- U skladu s posljednjim pokušajima pronalaska rješenja, EBU je napravila izuzetak i odlučila produžiti rok do srijede, 8. lipnja, prije početka Europskog nogometnog prvenstva - navedeno je u priopćenju.

Direktorica EBU-a Ingrid Deltenre ističe da se u ovoj organizaciji iskreno nadaju „da će Vlada Bosne i Hercegovine prepoznati ozbiljnost situacije i osigurati ne samo početak potrebne reforme naplate RTV takse nego i preduzeti hitne mjere kako bi se BHRT-u omogućio nastavak emitiranja i otplata dugovanja".

Generalna direktorica EBU-a ocijenila je da je snažan javni medijski servis kamen temeljac stabilne demokracije i ključ društvene kohezije. Pokazatelj je slobode države i medijskog pluraliteta, dodala je.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije DVB-S/T