BHRT neće biti u stanju isplaćivati ni minimalne plaće zaposlenicima, niti izvršavati redovite obveze čime je, već ugrožena realizacija programa, što bi, na kraju, moglo dovesti do potpunog gašenja kanala - upozorava Upravni odbor BHRT-a.

Nakon odbijanja prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom RTV sustavu BiH od svih zastupnika iz Republike Srpske na Zastupničkom domu Parlamenta BiH, sudbina javnih RTV servisa je krajnje neizvjesna, smatra Upravni odbor BHRT-a.

UO BHRT-a u priopćenju ističe da su, odbijanjem da se ozakoni dogovoreni način naplate RTV takse uz račune za električnu energiju, javni servisi u BiH ostali bez prihoda te da to predstavlja uvod u ubrzani financijski kolaps.

Naglasili su da su neusvajanjem zakona financijski pogođena sva tri servisa, a osobito BHRT.

Podsjećaju da je model naplate preko računa za fiksne telefone prestao važiti krajem lipnja.

- Čak i ako dominantni telekom operatori produže ovaj način naplate, time se teško može osigurati financiranje tri javna servisa, jer se broj pretplatnika fiksne telefonije smanjuje iz dana u dan - navodi UO BHRT-a.

Podsjeća da, prema važećem Zakonu, BHRT nema utjecaj niti ingerencije nad službama koje obavljaju naplatu putem inkasanata, jer se one nalaze u entitetskim javnim servisima.

- Bez odgovarajućeg modela naplate RTV takse, BHRT neće biti u stanju isplaćivati ni minimalne plaće zaposlenicima, niti izvršavati redovite obveze čime je, već ugrožena realizacija programa, što bi, na kraju, moglo dovesti do potpunog gašenja kanala - upozorava Upravni odbor BHRT-a.

Najnovija situacija, na koju rukovodstvo BHRT-a upozorava već duže vrijeme, kažu, prevazilazi mogućnosti poslovodstva i Upravnog odbora BHRT-a. Od 2013. godine, Odbor sustava je predlagao više rješenja kako ne bi došli u sadašnju situaciju.

- Uprava, poslovodstvo i svi zaposlenici BHRT-a, čine ogromne napore i odricanja da održe programsku funkciju i da ispune svoje zakonske obveze, ali odgovornost za sudbinu javnih servisa nalazi se u rukama onih predstavnika vlasti koji su uskratili podršku da se pronađe rješenje za stabilno financiranje - ističe se u priopćenju Upravnog odbora BHRT-a.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije DVB-S/T