Novo istraživanje provedeno na 80 tisuća ispitanika u periodu od šest godina pokazalo je da oni koji su pili umjerene količine alkohola na dnevnoj bazi imaju nižu razinu kolesterola od onih koji uopće ne piju.

A kao najefektivnije piće u istraživanju pokazala se piva, za razliku od žestokih pića, piše Daily Mail. Prenosi Slobodna Dalmacija.

Istraživači sa Sveučilišta Pennsylvania State u istraživanju su se fokusirali na utjecaj alkohola na razinu 'dobrog' HDL kolesterola, koji čuva srce od nakupljanja 'lošeg' kolesterola u venama.

Iako doktori oduvijek upozoravaju da pretjerano pijenje može naštetiti kardiovaskularnom sustavu, zdravije je piti umjereno, nego li se u potpunosti odreći dobre čašice.

Iako su istraživači otkrili da se razina HDL-a kod svih ispitanika polagano smanjuje, kod muškaraca koji su pili jedno do dva piva dnevno i kod žena koje su pile jedno pivo dnevno, opadanje je bilo značajno sporije.

Oni koji više vole žestoka pića moraju se pak puno više ograničiti u njihovom unosu da bi postigli ovakve rezultate.

Ljubitelja vina pak u ovom istraživanju nije bilo dovoljno da bi se testirao utjecaj ovog pića na razinu HDL-a, ali znanstveni tim se nada da će imati priliku proširiti istraživanje na širu populaciju i druge vrste alkoholnih pića.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok