Svemir bi mogao biti samo jedan “ogromni i kompleksni hologram”. A naša vizija života u 3D moguće je samo iluzija.

Tako barem tvrde astrofizičari koji su proučavali pozadinu svemirskih mikrovalova, sjaja koji je ostao nakon Velikog praska. Kažu da su otkrili čvrste dokaze kako je naš svemir samo hologram.

Postoji barem ista količina dokaza za ovu čudnu teoriju kao i za tradicionalnu ideju o strukturi našeg svemira, tvrde astrofizičari Sveučilišta u Southamptonu, koji su surađivali s kolegama iz Kanade i Italije, prenosi Independent. Piše Net.hr.

Poput 3D filma

Ono što vidimo od svemira moglo bi se usporediti s gledanjem 3D filmova u kinu, iako se oni ne rade od holograma. Baš kao i kod tih filmova, mi možemo iskusiti dubinu slike, iako smo u stvari svjesni kako dolazi s ravnog ekrana.

Naš bi svemir mogao biti samo složenija verzija iste stvari, što znači da možemo čak i dotaknuti predmete dok oni izgledaju i ponašaju se kao da su pravi.

Ideja kako je naš svemir hologram prvi je put predložena još u devedesetima. Ona tvrdi kako se sva informacija, koju mi vidimo kao našu 3D stvarnost, u stvari nalazi na ravnoj površini, unutar svojih granica.

“Zamislite da sve što vidite, čujete ili osjetite u tri dimenzije (kao i vaša percepcija vremena) u stvari proizilazi iz ravnog dvodiminzionalnog polja”, kaže Kostas Skenderis, profesor matematičkih znanosti na Sveučilištu u Southamptonu. “Ideja je slična onoj s običnim hologramima gdje je trodimenzionalna slika kodirana u dvodimenzionalnu površinu, poput holograma na kreditnoj kartici.

“No u ovome slučaju, cijeli je svijet kodiran.”

Moguće ujedinjenje dvije suprotstavljene teorije

Ovo bi istraživanje moglo ujediniti dva središnja dijela našeg razumijevanja fizike – teoriju opće relativnosti, koja objašnjava svijet na najvećoj skali, i kvantnu teoriju, koja ga objašnjava u najmanjim dimenzijama.

“Holografija je ogroman skok naprijed u načinu na koji mislimo o strukturi i stvaranju svemira”, rekao je profesor Skendris. “Einsteinova teorija opće relativnosti jako dobro objašnjava gotovo sve na velikoj skali u svemiru, ali se počne raspadati kada proučave njegovo porijeklo ili mehanizme na kvantnom nivou.”

“Znanstvenici već desetljećima rade na spajanju Einsteinove teorije o gravitaciji i kvantnoj toeriji. Neki vjeruju kako koncept holografskog svemira ima potencijal da spoji to dvoje.”

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok