Kanadski znanstvenici koji su mjerili razinu urina u bazenima otkrili su koliko je ona visoka i rezultati nisu nimalo dobri, navodi se u članku objavljenom u srijedu.

Znanstvenici sa Sveučilišta Alberta razvili su test za mjerenje količine urina i uzeli su više od 250 uzoraka iz 31 bazena i jacuzzija u dva kanadska grada.

Rezultati su pokazali da je u jednom bazenu kapaciteta 830.000 litara (220.000 galona), koji je velik otprilike kao jedna trećina olimpijskog bazena, bilo 75 litara urina dok je u drugom, manjem bazenu, otkriveno 30 litara.

Putem tjelesnih tekućina u bazene ulaze "različite kemikalije", a vijest o promjeni boje vode bazena preko noći na Olimpijskim igrama u Riu 2016. naglašava potrebu praćenja kvalitete vode, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Environmental Science and Technology Letters.

Iako je sam urin sterilan, njegovo prisustvo u bazenima predstavlja razlog za zabrinutost za javno zdravlje jer se urin može pomiješati s kemikalijama u bazenu i naškoditi zdravlju plivača, stoji u studiji.

Na upit o studiji, pokrajinsko ministarstvo zdravstva u Alberti priopćilo je da će ju pažljivo proučiti.

- U skladu sa zakonom o javnom zdravlju, ministarstvo ima propise o standardima. Bazeni koje ne zadovoljavaju standarde mogli bi biti zatvoreni zbog sanacije - odgovorio je glasnogovornik ministarstva Tim Kulak putem elektroničke pošte.

Prema studiji, znanstvenici su mjerili koncentraciju kalijevog acesulfama, umjetnog sladila koji u potpunosti prolazi kroz tijelo i 'idealan je urinski marker'. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok