Kada su posrijedi istraživanja o monogamnim vezama, znanstvenici su priznali kardinalnu pogrešku: istraživanja su pristrana, prenosi Vecernji.hr.

Priznavši pogrešku, objasnili su kako je koncept i ideal monogamne veze duboko ukorijenjen u zapadnu kulturu. Primjerice, varanje partnera je zabranjeno, povezano sa sramom i uči se od najranije dobi.

Takav duboko ukorijenjen stav prema monogamiji rezultirao je pristranošću u istraživanjima. Laički rečeno, prenosi The Independent, trudili su se dokazati kako monogamija ima više prednosti nego nedostataka.

No je li to zaista točno? Nova istraživanja dokazuju kako su upravo najčešći problemi u vezama uzrokovani nedostižnim idealima monogamije.

Nakon nedavne studije koja je provedena nad 2.000 poligamnih parova, znanstvenici su zaključili kako se osjećaji ljubomore, zavisti, strasti i povjerenja ne razlikuju previše od onih u monogamnim vezama. Poligamne veze funkcioniraju jednako uspješno kao i monogamne.

Premisa kako je monogamna veza superiornija poligamnoj, tvrdi voditeljica studije Terri Conley, stvara naša ponekad kriva, a najčešće nedostižne uvjerenja kada su ljubav i intimnost u pitanju.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok