Iako je kalifornijski sud donio odluku da proizvođači kave na proizvode moraju stavljati oznake s upozorenjima o raku, znanstvenici ipak tvrde da nema vjerodostojnih dokaza o povezanosti konzumacije kave s oboljenjima od raka koji bi opravdali takvu drastičnu odluku suda.

Neki stručnjaci tvrde da bi odluka suca Elihua Berlea koji je donio tu odluku mogla samo bespotrebno zbuniti i preplašiti kupce.

"Mnoge studije koje su povezale kavu, odnosno akrilamid koji nastaje tijekom prženja kave, s rakom rađene su na životinjama koje su bile izložene mnogo većim količinama kave (odnosno akrilamida) nego što bi čovjek mogao konzumirati", rekao je za Fox News J. Leonard Lichtenfeld, jedan od glavnih liječnika u American Cancer Society, prenosi Index.hr.

"Ta tvar je prisutna u mnogim namirnicama, ne samo u kavi. Bilo je manjih zabrinutosti zbog prisustva te tvari u pomfritu i općenito u hrani koja se kuha na visokim temperaturama. Direktno povezivanje s rakom je veoma problematično", kaže Lichtenfeld koji je desetljećima radio na onkologiji.

"Ja bih rekao da postoje područja kojima ipak moramo posvetiti više pažnje, a to su pušenje i pretilost", zaključuje on.

Vijeće za edukaciju i istraživanje toksina tužilo je Starbucks i još 90 drugih kompanija, uključujući i trgovine mješovitom robom i maloprodajne trgovine, pozivajući se na zakon koji zahtijeva da na proizvodu bude istaknuto upozorenje o kemikalijama koje sadrži, a koje mogu izazvati rak. Jedna od tih kemikalija je i akrilamid koji se može pronaći u kavi.

Sud je nakon toga donio odluku o obaveznim oznakama s upozorenjima o raku, unatoč tome što je 2016. godine Međunarodna agencija za istraživanje raka (agencija WHO-a) kavu maknula s popisa moguće kancerogenih namirnica.

"Kava je s rakom povezana utoliko što kavu piju živi ljudi, a samo živi ljudi mogu razviti rak", kaže onkolog Robert Weinberg o sudskoj odluci.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok