Danas,  13. veljače, nogometni klub Hajduk proslavlja svoj 105. rođendan. Ovo ni po čemu nije običan dan za njegove navijače, ponosne i brojne čak i onda kad ništa ne ide po planu. On za svoju vojsku predstavlja nešto puno više, on je Torcidi, Splitu, Dalmaciji, pa i onima u regiji- religija i osjećaj pripadnosti. Narodnost i nacija.

On je simbol grada Splita, simbol nekih davnih vremena, jedan vitalni starac koji se pored svih problema i sustava uvijek isticao, stajao gordo i visoko. Rekli bi njegovi navijači- "Što ga više lome, to ga volim jače".

Ovaj Dalmatinac danas slavi svoj 105. rođendan, rođen je davne 1911 godine, ni manje-ni više nego u studentskom Pragu, u pivnici Flek koja i dan danas nosi spomen na ovaj važan događaj u povijesti hrvatskog nogometa.

Od tada, pa do dana današnjeg, prošao je Hajduk i kroz sustave i kroz države. Neki su ga nazivali brojnim imenima osvrćući se i danas na njegovu povijest kao na nešto čega bi se jedan Dalmatinac možda trebao i sramiti. Međutim,nijedan Splićanin, a ni ostatak Dalmacije nije nikad dvojio o tome što je najbitnije. A, najbitniji je Hajduk. Nije važno u kojem sustavu, kojem vremenu, kojim nedaćama ili pak dobrim vremenima- Hajduk je uvijek na prvom mjestu svojim navijačima, simpatizerima, Torcidi kojoj se nerijetko divi i cijela regija, baš zbog silne želje, snage, volje i ljubavi koju gaje prema svome klubu.

Nije bitno za koga se navija u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, regiji, pa i čitavome svijetu. Hajduku i Torcidi uvijek se priznaje bar jedna stvar. Da nijedan grad i ničiji navijači ne navijaju tako zdušno i tako srčano kao njegovi.

Iako godinama kaska za velikim Dinamom, iako godinama nema titulu prvaka, iako nema novaca ni "masnih transfera", Hajduk je u očima onih koji ga vole uvijek velik. Ne živi na staroj slavi, nego živi od svojih navijača.

Bijela vojska i 105. rođendan Hajduka proslavit će kako i doliči.

U 10 sati ujutro služit će se Misa za Hajduka u crkvi sv. Ante na Poljudu, a iza toga slijedi polaganje vijenaca na spomen ploču na sjevernoj tribini Poljuda za sve navijače i članove Hajduka poginule u Domovinskom ratu.

Oko 11 i 30 sati uslijedit će polaganje vijenaca na Hajdukovu grobnicu u znak sjećanja na sve nogometaše, trenere i dužnosnike koji počivaju na splitskom groblju Lovrinac

Oko 13 i pol sati obilježit će se  otvaranje Hajdukog Fan shopa u terminalu Trajektne luke Split, Gat Sv. Duje 1 gdje će se potpisati novi veliki sponzorski ugovor sa Splitskom bankom te će se održati veliki domjenak za uzvanike. Svečanosti će nazočiti Izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, AndroKrstulović Opara, župan Zlatko Ževrnja, gradonačelnik Splita IvoBaldasar...

A u 17.00 sati dakako,  Hajduk – Slaven Belupo, utakmica 22. kola MAXtv Prve lige na Poljudu.

I na kraju, važno je naglasiti kako je aktivnost učlanjivanja u Hajduk dosegla brojku od 20.000 članova, kako iz Hrvatske, tako i iz naše Hercegovine.

Što reći, nego- Sretan ti rođendan Hajduče!

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok