Krvavo je hrvatska reprezentacija zaradila prve bodove na Europskom prvenstvu u Francuskoj.

Sportski su komentatori najvećima slavili briljantnu igru Luke Modrića, no navijački je puk emotivno snažnije doživio prizor unesrećenog Vedrana Ćorluke. Upravo je okrvavljena glava hrvatskog stopera bila lajtmotivom nepoštedne borbe i zaslužene pobjede nad povijesno opasnim Turcima.

Piše: Slobodna Dalmacija

Premda valja biti iskren i priznati kako se Ćorluka de facto – sam ozlijedio. Odrazio se u skok sa zadrškom i glavom pogodio lakat suparničkog igrača. Scena krvlju oblivenog hrvatskog nogometaša privukla je međutim leće kamera i fotoaparata. Posljedično i brzopoteznu liječničku intervenciju, koja se očitovala u klasičnoj prvoj pomoći:

zaustavljanju krvarenja ''tufterom'' te ovijanju rane sterilnim zavojem. Sve s ciljem kako bi se Ćorluka što brže uključio ponovno u igru. Tako pokrpan izdržao je do konca prvog poluvremena. Turci su u duelima uglavnom imali razumijevanja za ''pacijenta''. A možda su i pomislili da je čovjek s turbanom – jedan od njihovih...

Pod stankom između dva dijela utakmice, liječnička je služba hrvatske reprezentacije Ćorluki sanirala ranu, a mjesto zahvata obilježila detaljem, koji je izgledao kao modni uzorak. No, pri prvom doticaju s loptom šavovi na Vedranovoj glavi popucali su i on je obliven krvlju ponovno zatražio medicinsku pomoć. Pri drugoj je intervenciji već ''kolutao očima'' zbog osjetnog gubitka krvi. Dr. Boris Nemec obavio je još jednu operaciju – s nogu, i hrvatskog reprezentativca osposobio za nastavak igre. Iako je uslijed krvarenja na trenutke gubio koncentraciju, a zbog zavoja imao i slabiju čujnost zbivanja oko sebe, Vedran Ćorluka ni jednog trenutka nije pomišljao na odstup. Ili uzmak. Borio se do kraja...

...poput svojih životnih uzora:

- Mama i tata, moji su najveći junaci i životna inspiracija. Tijekom rata u BiH moja se obitelj našla u okruženju razaranja i smrti. Moji su se roditelji pokazali iznimno snažnim osobama zbog načina kako su se nosili s ratnim nedaćama. Borili su se za golo preživljavanje. Toga trenutka svi ostali životni problemi bili su skroz nebitni. Majka, baka, brat i ja došli smo u Zagreb, a otac je otišao u Njemačku, gdje se zaposlio i zarađivao za obitelj. Došavši u Zagreb živjeli smo kod rođaka. Kasnije smo tek uspjeli unajmiti neki mali stan i započeti novi život... – govori Ćorluka o izbjeglištvu u Zagrebu. Imao je samo šest godina kada mu je u Doboju 1992. prekinuto bezbrižno djetinjstvo. Stoga razložno ističe svoje junake – majku Anđu, sutkinju na Visokom prekršajnom sudu, i oca Jozu, građevinskog poduzetnika.

Upravo ga je otac doveo u Maksimir. Mali Vedran prošao je zahtjevnu selekciju Dinamovih mlađih dobnih kategorija.

- Dinamo je imao sjajnu generaciju kadeta. Bili smo uvjerljivo najbolji. S razlikom pogodaka – 151:0! Međutim jedino smo vratar Lončarić i ja stigli do seniorskog uzrasta. U to vrijeme još sam igrao na sredini terena. Kao defenzivni vezni.

Na raskrižju između juniorske i prve momčadi Ćorluka je proslijeđen u Zaprešić – ''na kaljenje''. Iz Intera ga je vratio Josip Kuže. Mada su tadašnjem treneru Dinama suflirali: što će ti taj? Vidiš da trči – po petama!

Dogodio se međutim – Čarli boom. Nakon prve sezone u Dinamu dobio je poziv u reprezentaciju.

- Ozlijedio se Hrvoje Čale. Pozvao sam Vedrana Ćorluku – priopćio je izbornik Slaven Bilić uoči svog debuta, s Italijom u Livornu.

Za prvu kvalifikacijsku utakmicu, s Rusijom u Moskvi, Bilić je ostao bez ključnih igrača posljednje linije. Uslijed suspenzije (zbog crvenih kartona na Svjetskom prvenstvu) otpali su Šimunić i Šimić. Srnu je eliminirao Bilić (poradi odlaska u noćni klub s Balabanom i Olićem). Ćorluka je zaigrao u početnom sastavu i postao najstandardnijim igračem Bilićeve izborničke ere.

- Čarli ima neviđenu nogometnu inteligenciju. Jednostavno fascinira njegova mirnoća u igri. Mogao bi bez problema igrati u Manchester Unitedu – kazao je tadašnji trener reprezentacije, Aljoša Asanović. Neposredno nakon senzacionalne pobjede nad Engleskom (3:2), pred prepunim tribinama Wembleya.

A na službenoj stranici Dinama, u rubrici – omiljeni strani klub, na profilu Vedrana Ćorluke dugo je pisalo: Manchester United. A onda je ''preko noći'' umjesto pojma United – osvanula riječ – City. Nimalo slučajno. U Londonu je Zdravko Mamić prodao reprezentativnog, 21-godišnjeg stopera za nevjerojatnih 13 milijuna eura, upravo manje popularnom klubu iz Manchestera. Valja međutim napomenuti kako Vedran Ćorluka nije nikada bio štićenikom Mamićeve sportske agencije. Kao svog menadžera predstavljao je oca Jozu.

Za maksimirskih dana Čarlija su obilježila i dva nesvakidašnja gafa. Na proslavi Dinamova naslova priključio se navijačima i pjevao ''odbjeglom'' Niki Kranjčaru:

- Nema oprosta, svinjo debela!

A nakon prometne nesreće (u kojoj je sudjelovao, ali ju nije izazvao) Ćorluka je ''pao'' na alkotestu. ''Aparat za napuhavanje'' pokazivao je 1,1 promila alkohola u krvi.

Nesporazum s Kranjčarom Čarli je brzo izgladio riječima isprike. Postali su prijatelji. Čak i suigrači u londonskom Tottenhamu. A kada su im se još pridružili Modrić i Pletikosa, stvorili su – Crottenham!

Poslodavce na White Hart Laneu zadivio je znanjem mnogih detalja iz povijesti Spursa.

- U Maksimiru su 1999. igrali Dinamo i Manchester United. Ja sam kao 13-godišnjak skupljao lopte. Ali, od svih zvijezda na terenu bio sam najviše fasciniran Dinamovim trenerom Osvaldom Ardillesom. On je bio velika zvijezda Tottenhama. Zbog njega sam naučio sve o Spursima – kazao je Čarli.

Slaven Bilić obilježio je igračku karijeru Vedrana Ćorluke. Ovaj mu je uzvratio iskazujući bezgraničnu privrženost i odanost. Iako je imao kudikamo zanimljivije, pa i izdašnije ponude, krenuo je s Bilićem 2012. (poslije Eura u Poljskoj i Ukrajini) u ''novi početak'', potpisavši za moskovski Lokomotiv. Na koncu je ostao u Moskvi – do danas. Izvjesno je međutim da će tijekom sljedećeg prijelaznog roka promijeniti klub. S pozom okrvavljenog, bespoštednog i beskompromisnog ratnika, koja je proteklih dana dominirala internetom, Čarliju ponuda zacijelo neće nedostajati. Njegovo ime već se spominje u kontekstu minhenskog Bayerna...

Ljubavni problemi i tračevi

Mlad, zgodan, bogat... Vedran Ćorluka ima sve predispozicije da se nađe u fokusu žutog tiska. I doista, često su mu mediji zavirivali u privatni život. Zbog ljubavnih problema Čarli je jednom propustio i reprezentativni trening, u Tallinnu. Bilić ga je oslobodio obaveza, uz konstataciju: nije dovoljno koncentriran!

Već godinama se Vedran Ćorluka nalazi pri vrhu liste najpoželjnijih hrvatskih neženja. No, često ističe kako je u sretnoj vezi s pjevačicom Frankom Batelić. Ne bi li se obranio od ''napornih sponzoruša''...

Zajedno sa Srnom i Modrićem, Čarli je jedan od stožernih igrača, ali i lidera aktualne generacije hrvatskih reprezentativaca. Ćorluka je bio jedan od inicijatora famozne večere u Funtani kraj Poreča, poslije neuspjeha u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2010. u Južnoj Africi. Team-buliding nije u potpunosti uspio (zbog međusobne svađe Šimunić i Križanac izbačeni su iz momčadi za utakmicu s Kazahstanom), no Čarli je sam podmirio ceh večere (oko 20.000 kuna) za tridesetak ljudi.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok