Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Niko Kovač je objavio svoj prvi popis Vatrenih za utakmice dodatnih kvalifikacija za SP protiv Islanda. Kao što je i obećao, u nacionalnu vrstu je zvao igrače isključivo prema zaslugama.

Na Kovačev prvi popis A reprezentacije je zasluženo upao i sjajni napadač Rijeke i najbolji strijelac hrvatskog prvenstva Leon Benko, ali i njegov suigrač Mate Maleš.

"Maleš kroz cijelu sezonu igra jako dobar nogomet, a u Hrvatskoj je malo zapostavljen. Kada netko igra stalno dobro – ide u reprezentaciju. Ako me pitate za Benka, isto to mislim", rekao je izbornik.

Na popisu nema dinamovaca Alena Halilovića i Sammira, dok su standardni Nikola Kalinić i Ognjen Vukojević dobili pretpozive.

Podsjetimo, prva utakmica se igra na Islandu 15. studenog, dok je uzvrat na rasporedu četiri dana kasnije.

Hrvatski reprezentativci će se okupiti 10. studenog u hotelu Aristos u 15 sati. Do odlaska na Island reprezentacija će trenirati u Velikoj Gorici te na pomoćnom terenu Dinama Hitrec-Kacijanu.

"Obišao sam veliku većinu naših igrača. Rekli su mi da je ugođaj u svlačionici bio dobar, da je na terenu zapinjalo, a zapinjalo je zato što mi nogometaši nismo tenisači, mi smo u kolektivnom sportu. Bitno je da je većina naših igrača u dobroj formi, vidite da redovito igraju i zabijaju. Oni su optimistični i vjerujem da će biti bolje. Bitno je sve dosad zaboraviti, krećemo ispočetka", rekao je izbornik i dodao par riječi o protivniku:

"Dali smo si truda, vidjeli neke njihove posljednje utakmice. Mislim da smo ih skenirali od glave do pete, znamo kako igraju. Imamo plan kako ćemo mi pristupiti tim utakmicama. Neće to biti nešto novo, ali će biti dobro. Island ima izvrsnog trenera, čovjek koji uvijek odvede momčad na velika natjecanja, igra stil sa sjevera, 4-4-2 ili 4-1-4-1. Savršena mu je momčad u fazi napada i obrane. Igraju jednostavan nogomet, direktni su, imaju igrače iz velikih liga", smatra Kovač, koji je o najavljenim lošim vremenskim uvjetima u Reykjaviku rekao:

"Kada glava nije dobra smeta i sunce, kada je glava dobra ne smeta ni mećava."

Popis reprezentativaca za Island

Vratari: Stipe Pletikosa (Rostov), Danijel Subašić (Monaco), Lovre Kalinić (Hajduk).

Braniči: Darijo Srna (Šahtar), Domagoj Vida (Dinamo Kijev), Josip Šimunić (Dinamo), Vedran Ćorluka (Lokomotiv), Dejan Lovren (Southampton), Ivan Strinić (Dnipro), Gordon Schildenfeld (Panathinaikos), Šime Vrsaljko (Genoa).

Vezni igrači: Ivan Rakitić (Sevilla), Luka Modrić (Real Madrid), Ivan Perišić (Wolfsburg), Mateo Kovačić (Inter), Milan Badelj (HSV), Niko Kranjčar (QPR), Mate Maleš (Rijeka), Ivo iličević (HSV)

Napadači: Mario Mandžukić (Bayern), Ivica Olić (Wolfsburg), Eduardo Alves Da Silva (Šahtar), Nikica Jelavić (Everton), Ante Rebić (Fiorentina), Leon Benko (Rijeka).

Pretpozivi: Oliver Zelenika, Nikola Kalinić, Igor Bubnjić i Ognjen Vukojević.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok