Svoju prvu domaću službenu utakmicu Kosovo igra u gostima. Ali i doma. U albanskom Skadru. A protivnik je prijateljska Hrvatska.

Tako da će ta utakmica koja se na terenu igra za bodove za navijače obje momčadi, a pogotove one Kosova biti izvan tih 90 minuta na stadionu Loro Borici baš prijateljska. Piše Slobodna Dalmacija.

U centar Skadra slile su se rijeke navijača Kosova i Hrvatske. I zajedno pjevaju, navijaju i piju. Iako još sati i sati trebaju proteći do početka ogleda na glavnoj gradskoj šetnici ulici Kol Idromeno je već vesela atmosfera.

Samo nekoliko metara dalje od zastave "Bog i Hrvati" koja je visila s jedne ponistre navijači Kosova koji su bili u većini i Hrvati zajednički su skandirali.

- Kosova! Kosova!

Pa zatim odmah:

- Hrvatska! Hrvatska!

Svi su se digli na noge, a onda je uslijedilo i valjda neizostavno zajedničko.

- Jebemo Srbiju!

Nastavak je uslijedio na engleskom jeziku, da i pokoji začuđeni turist koji se tamo zatekao razumije o čemu je baš riječ.

- Kosovo is Albania, fuck you Srbija!

I tako sve dok maligani nisu počeli uzimati danak. A da imaju smisla i za zafrkanciju Kosovari su dokazali kako su Hrvatima počeli skandirati onaj poklič koji je ubrzao prekid Šimunićeve karijere.

- Za dom! Spremni! - pa su popadali od smijeha. Sve je bila šala, da ne bude zabune. Ali uslijedilo je potom posve ozbiljno skandiranje imena junaka Domovinskog rata.

- Go-to-vi-na!

Pa su potom Hrvati i Kosovari zajedno zapjevali.

- Bježite ljudi, bježite iz grada, stiže ekipa pijanaaa....  jer ovdje igra Hrvatskaaaa...

"Pomahnitali" su Hrvati na tu pjesmu kao i uvijek, izašli iz kafića i restorana na prozore, ulicu.

Najtraženija roba u gradu bio je šal na kojem je pisalo "Kosova – Croatia". Donijela ga je sa sobom ekipa s Kosova.

- Gdje ste kupili takav šal? - pitali su hrvatski navijači Kosovare ispred "Grand Hotel Europa" u kojem je bila smještena reprezentacija Hrvatske.

- Mi smo ih donijeli s Kosova. Jedan viška koji smo imali dali smo jednom momku iz Osijeka – odgovorio je na gotovo pa tečnom hrvatskom jeziku Lulzim Kozhani iz Ferizaja koji nam je spremno pozirao s prijateljem Shpendom Arifijem. S njima smo se dali u ćakulu.

- Voljeli bismo da nam je Gotovina ovdje naš počasni gost! - rekao je Arifi. Kozhani se sa hrvatskim reprezentativcima dok su bili u šetnji oko hotela fotografirao, s kapetanom Ćorlukom, Kovačićem...

- Sve karte za utakmicu bile su rasprodane u sat vremena. Ovo mi je treći put da ću gledati Hrvatsku. Bio sam i u Beču na Euru 2008. kada smo igrali s Turskom – priča nam Kozhani. Na "igrali smo" smo malo zastali, pa se sam tek dijelom ispravio.

- Kažem igrali smo jer sam navijao za Hrvatsku. Imam fotografiju kako sam navijao s hrvatskim navijačima. Ovo je prvi put od Eura 1996. godine u Engleskoj da nećemo navijati za Hrvatsku – rekao je Kozhani.

- Mi na Kosovu uvijek smo navijali za Albaniju i Hrvatsku, a sada prije svega za Kosovo – dodao je Arifi.

Nema glavnih hrvatskih zvijezda Modrića i Rakitića?

- Bilo bi ih lijepo vidjeti uživo, ali bolje da ih nema za nas ha, ha – kazao je Kozhani.

Prva povijesna domaća utakmica, pa makar i u "gostima"?

- Ovo je za nas posebna utakmica. Ovu smo utakmicu čekali sto godina! Uvijek smo htjeli igrati prijateljsku utakmicu s Hrvatskom, ali UEFA nije dala da se igra protiv neke reprezentacije s područja bivše Jugoslavije. Htjeli smo prijateljsku utakmicu, ali šta ćemo, moramo igrati ovako. Navijali smo uvijek za Hrvatsku i Albaniju, a sada možemo i za našu državu. Atmosfera je odlična. Navijači s Kosova i Hrvatske uvijek su bili zajedno. I prije rata u bivšoj Jugoslaviji tamo 1987. godine kada je Priština igrala u tadašnjoj prvoj ligi uvijek su na Kosovu bili brojni navijači Hajduka i Dinama. Više je bilo onih Hajduka, svi su bili za Torcidu! I ja sam bio za Hajduk - priča nam Kozhani.

Znači 'naš' si? - pitali smo Kozhanija koji se samo nasmijao.

A sada, pratiš li i dalje Hajduka?  

- Kako ne. Znam da je tamo naš Ismajli, on je baš iz mog mjesta. Bit će baš dobar igrač! I Rrahmani koji je igrao za Split je super igrač. Znam da smo odigrali 0:0 protiv Dinama u Maksimiru. Svirali su jedan ofsajd protiv Hajduka koji nije bio pa je poništen gol – priča nam Kozhani.

Znači "dobar" glas o hrvatskom nogometu daleko se čuje? - pitali smo Kozhanija.

- Ha, ha, sve sam čuo i vidio.

Sreli smo i Florima Kajtazija iz Mitrovice i njegovog nećaka Besnika koji su se naoružali navijačkim rekvizitima reprezentacije Kosova.

- Gledao sam ja Hajduka još kada je igrao u Mitrovici s Vilsonom Džonijem u sastavu, sa Šurjakom, kada smo otvarali stadion. Imam još uvijek osjećaje prema Hajduku. Hajdukovac sam. Bio sam i u Beogradu kada se igralo sa Zvezdom – priča nam Florim.

A tko će danas pobijediti?

- Pa mi smo već pobijedili! I vi Hrvati isto! Mi smo jedno. Kada je trebalo ratovali smo zajedno, a vi ste nas pomagali i kada je trebalo da se izborimo za samostalnost. Hrvatska će sto posto osvojiti prvo mjesto u skupini, a za nas će biti vremena u idućim ciklusima. Mi smo već pobijedili što uopće igramo! - kazao je Florim.

A vrlo dobro su se zabavljali i hrvatski navijači. Grupica navijača iz Osijeka kupila je tradicionalne albanske bijele kapice tzv. "plise", dresove Albanije, navijačke rekvizite Kosova, ali i "çifteli" jedan mali dvožičani instrument manji od mandoline. Pa je jedan od njih na opće oduševljenje njemu svirao Thompsona odnosno "Gene kamene". A kolege su mu na žice stavljali novčanice, albanske leke!

- Kupili smo sve tu u obližnjoj suvenirnici. Evo ovako malo promoviramo bratstvo i jedinstvo – šale se dobro raspoloženi Osječani.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok