Prijedlog zastupnika Naše stranke u Zastupničkom domu federalnog Parlamenta Dennisa Gratza o otpisu dugovanja sportskim kolektivima nije dobio “zeleno svjetlo” u Vladi Federacije BiH.

U svom prijedlogu Gratz je naveo kako bi izmjenom zakona Porezna uprava ostvarila više prihoda s obzirom na to da bi i ostali sportski kolektivi imali prigodu reprogramirati svoja dugovanja i tako izravno doprinijeti proračunu u višemilijunskom iznosu. S druge strane, istaknuo je Gratz, građani bi na raspolaganju imali stabilnije sportske kolektive.

Iz Zastupničkog doma tražili su mišljenje od Vlade FBiH. Vlada FBiH je prijedlog odbila nakon što je dobila mišljenja resornih ministarstava i Porezne uprave FBiH. Istina, iz Federalnog ministarstva kulture i sporta kazali su kako bi prihvatili takav prijedlog pod uvjetom ako ga prihvate Ministarstvo financija i Porezna uprava FBiH. No, kako oni takav prijedlog nisu prihvatili, i Ministarstvo kulture ga je odbacilo. Bilo je to ujedno i konačno mišljenje Vlade Federacije o prijedlogu izmjena Zakona o naplati i djelomičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima.Piše Večernji list.

U donošenju postojećeg zakona, iz Vlade FBiH istaknuli su kako su sudjelovali, uz predstavnike Federalnog ministarstva kulture i sporta, i predstavnici Federalnog ministarstva financija, Ministarstva pravosuđa, Porezne uprave FBiH i predstavnik sportskih kolektiva. Također, kazali su kako se u odredbama tog Zakona vodilo računa i omogućen je dulji rok plaćanja obveza na temelju javnih prihoda sportskim kolektivima uz neke druge olakšice, a u svrhu rješavanja nagomilanih problema u ovoj oblasti, uz omogućavanje tim istim sportskim kolektivima sudjelovanje na europskim i svjetskim natjecanjima, što nije moguće bez dobivanja licencije koja proistječe i iz redovitog izmirivanja obveza. Imajući u vidu navedene činjenice, iz federalne Vlade smatraju kako je predmetni zahtjev za produljenje rokova neopravdan, uz napomenu da postojeći Zakon daje jasne i široke preduvjete da sportski kolektivi izmire obveze.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok