Niko Čeko; Foto: Blic

Marseille je spremio četiri milijuna maraka, htjeli su ga i Sevilla, Lyon, Werder, ali Napoli je bio brži i potpisao je s njim predugovor. Na ljeto 1997. godine Niko Čeko je trebao igrati na San Paolu...

Njegova 'bombetina' odlučila je derbi 1996. godine. Pogodio je s 30 metara, Dražen Ladić nije mogao ništa i Hajduk je slavio 3-2.

Niko Čeko bio je u najboljim igračkim godinama.

Marseille je spremio četiri milijuna maraka, htjeli su ga i Sevilla, Lyon, Werder, ali Napoli je bio brži i potpisao je s njim predugovor. Na ljeto 1997.

Niko je trebao igrati na San Paolu...

- Potpisao sam predugovor s Napolijem na odštetu od pet milijuna dolara, ja sam trebao dobiti dva milijuna na godinu. Nakon dvadesetak dana dijagnosticirali su mi tumor testisa, a potom i tumor limfnih čvorova. Kakav Napoli, uslijedila je borba za život - rekao je Niko Čeko za Blic.

 

Bilić je otišao u Šibenik, ja u Maribor

Na Poljudu je počeo karijeru, ali dokazao se u dresu Zagreba u prvoj polovici 90-ih s Biškupom, Popovićem i Osibovim, nakon čega se vratio u Hajduk. Bio je predodređen za uspjeh, ali teška bolest zaustavila mu je karijeru. Prošao je pet operacija i ni sam ne zna koliko kemoterapija. Ali uspio je, pobijedio je bolest. I vratio se na teren.

- Uvijek sam bio među prva tri igrača HNL-a. Do 1996. godine stvorio sam lijepu karijeru. Uspio sam se vratiti na teren nakon bolesti, neke stvari u upravi su bile pomalo čudne i nekorektne pa sam krenuo svojim putem - priča Čeko, koji posljednjih nekoliko godina živi u Prijedoru. Prve nogometne korake napravio je u Livnu.

- Igrali sam na ulicama, livadama... Bio sam u Troglavu gdje su nas trenirali bivši Hajdukovi igrači Matijanić i Kožo. Bio sam jak pa su me s 11 godina već prebacili u juniore. Za seniore sam zaigrao s 13 godina - kaže Niko Čeko.

Hajduk ga je pozvao 1984. godine, dvije godine kasnije već je trenirao s prvom momčadi na Poljudu.

- Kad je 1987. došao novi trener Ivan Vucov iz Bugarske, maknuo je sve nas mlađe iz momčadi pa smo završili u klubovima diljem tadašnje Jugoslavije. Slaven Bilić je otišao u Šibenik, ja sam završio u Mariboru - rekao je Čeko.

U Zagrebu se potvrdio kao igrač, u pet sezona odigrao je 141 utakmicu i zabio je 10 golova. Vratio se na Poljud 1995. godine, a godinu dana kasnije zabio je golčinu koju i danas prepričavaju u Splitu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok