Zlatko Dalić pobjedom je, i to vrlo važnom, debitirao na klupi hrvatske reprezentacije. Nije imao niti 48 sati da pripremi „kockaste“ za sudbonosni okršaj u Kijevu, ali je napravio ono za što je i imenovan izbornikom – odveo je Hrvatsku do tri boda i doigravanja!

- Zahvaljujem igračima, napravili su fantastičan posao. Bilo je to perfektnih 90 minuta. Sve što smo se dogovorili, igrači su odradili. A kad je tako, onda smo najbolji. Sreća prati hrabre. No trebamo ostati pametni i mirni. Ovo je samo mali korak prema Rusiji – bili su prvi Dalićevi dojmovi za mikrofon HRT-a. Prenosi Slobodna Dalmacija.

Malo ste iznenadili s početnom postavom – Vrsaljko na lijevom boku, Vida na desnom, a Modrić kao polušpic?

- Znali smo da su Ukrajinci najopasniji po bokovima, pa sam zato odlučio pojačati taj dio terena s Vidom i Vrsaljkom, da ih zatvorimo. Modriću sam dao slobodu. Prije se puno trošio na obranu pa smo Rakitića vratili na mjesto gdje igra u Barceloni. Odradili smo pravi posao. Hvala igračima, ali i gospodinu Čačiću i njegovu stožeru. Zasluge idu svima.

Kramarić u prvom poluvremenu nije bio pravi, ali ste ga pričekali. I pogodili.

- On je u prvom dijelu imao zadatak pratiti igrača broj četiri (op.a. Matvijenko) koji je najopasniji iz drugog plana. Kasnije je bio dogovor da se Kramarić zamijeni za mjesto s Mandžukićem kad se umori i urodilo je plodom. Opravdao je moje povjerenje. Drugo poluvrijeme bilo je taktički fantastično.

Niste ponovili grešku iz utakmice s Finskom kad se Hrvatska povukla nakon vodstva?

- Zašto bismo se povukli? U prvom dijelu bili smo povučeniji jer smo znali da će oni krenuti agresivno i jako. Da smo se povukli, bio bi neki prekid, korner i dogodila bi se glupost. Zato sam tjerao igrače van i da čuvaju loptu.

Što ste rekli igračima u svlačionici?

- Zahvalio sam im na svemu što su napravili i rekao da nema mjesta euforiji. Neka ostanu džentlmeni do kraja i ne osvrću se na komentare oko nas.

Švedska, Sjeverna Irska, Republika Irska i Grčka po svemu sudeći čekaju Hrvatsku u doigravanju. Koga biste voljeli izvući?

- Neću razmišljati o tome. Odradio sam ono što se tražilo od mene pa ćemo vidjeti što dalje. Bila su ovo dva teška dana za mene, veliki pritisak. Sada idem svojoj obitelji, malo se odmoriti – odgovorio je Dalić, ostavivši otvorenim pitanje svog izborničkog statusa.

- Nisam ništa pitao, samo sam prihvatio poziv. Nisam kalkulirao ni birao. Za Hrvatsku ću i pješke ako treba – brzo je govorio Dalić, uz puno emocija.

Zaključio je:

- Vidjet ćemo što dalje. Nisam opterećen time. Imam ime i status, sve što imam izborio sam sâm. Čuo sam puno negativnih komentara i pitam se čemu sve to. Prije sedam godina otišao sam iz Hrvatske i vlastitim radom došao do ovoga. Nitko me nije gurao ni preporučivao. Za sve je zaslužan moj rad i podrška moje obitelji.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok