Već dugo neki hrvatski izbornik nije doživio ovacije u Maksimiru. Sve do prekjučer, kada su Zlatku Daliću triput skandirali. Očito je da su novi izbornik i navijači “kliknuli”.

“Kliknuo” je Dalić s navijačima, no što je još važnije, odlično su ga prihvatili i reprezentativci. Sve je opisala jedna Subašićeva rečenica poslije veličanstvene 4:1 pobjede nad Grčkom. – Što se promijenilo u odnosu na prije? Izbornik! – ispalio je Suba i rekao pravu istinu. Piše Večernji list.

Nismo baš dobro spavali

A što je sve to nabolje preokrenuo Zlatko Dalić? Krenimo redom... Javnost je osvojio svojim iskrenim, poštenim stavom.

Na klupu je došao prilično skromno, bez ikakva ugovora, no odmah je bio potpuno na raspolaganju reprezentaciji i šefovima u HNS-u. Nije pitao za novac i ugovor, već je iskrena srca došao pomoći Hrvatskoj da se plasira na Svjetsko prvenstvo. Samo je razmišljao kako pobijediti u Kijevu, a potom i kako srušiti Grčku. A stavio je puno toga na kocku, jer da je izgubio u Kijevu, vjerojatno bi ga svi proglasili “luzerom”.

Dalićev stav i nastup su fascinantni, toliko je otvoren, jednostavan, pristupačan. Dalić ne govori u rukavicama, ne obraća se svisoka kao njegov prethodnik Čačić, ne razgovara u šiframa nego je sasvim otvoren, jasan i iskren. To su njegove ljudske kvalitete, no igru Hrvatske preporodio je stručnim znanjem. Čim je došao, imao je viziju igre, zbog koje je nekim igračima promijenio poziciju i zadaće.

Luka Modrić već je godinama najbolji hrvatski igrač, no Dalić ga je u protekle dvije utakmice učinio još boljim pomaknuvši ga s mjesta defenzivnog veznog bliže napadu. Tako Modrić više ne kreira iz drugog plana, već suigrače razigrava 30-ak metara od suparničkih vrata.

Prethodniku Čačiću zamjeralo se da ne zna reagirati tijekom utakmice, no Daliću se to ne može predbaciti. Pokazao je to u Kijevu, kada je pri 0:0 nakon prvog poluvremena, zamijenio pozicije Mandžukiću i Kramariću. A Krama je nakon toga zabio dva gola i odveo nas u dodatne kvalifikacije.

A uoči Grčke, Dalić je opet pozvao Strinića, uvidjevši da je on naš najbolji lijevi bek. I baš je Strinić bio ponajbolji igrač utakmice protiv Grka. E, to je rukopis izbornika koji ima viziju.

Dalić je svakom igraču našao poziciju na kojoj može dati najviše, no uz našu igru jednako detaljno proučava i igru suparnika. Tako je sjajno zatvorio ukrajinske krilne napadače Jarmolenka i Konopljanku, a za Grke je zaključio da su najranjiviji na bokovima, pa ih je “izmaltretirao” igrom preko Perišićeve i Strinićeve lijeve, odnosno Vrsaljkove i Kramarićeve desne strane.

Zbog svega toga, odmah nakon sretnog epiloga utakmice u Pireju pred Dalića bi trebalo staviti ugovor. Neka ga potpiše i vodi dečke do velikog rezultata na SP-u u Rusiji. Izbornik Dalić i jučer je spremno stao pred novinare, iako mu se na licu vidjelo da je iza njega probdjevena noć.

– Zbog adrenalina nismo baš dobro spavali, ali spremni smo za trening i nastavak akcije Grčka – rekao je Dalić i nastavio:

– Sve je bilo sjajno, a navijanje najbolje, bez baklja, petardi i ružnih povika. A onda je i rezultat sjajan, ma predivno! Ali, nije gotovo dok sve ne riješimo! Tek tada moći ćemo razmišljati o slavlju i opuštanju. Ali sad kad smo doživjeli takvo navijanje, da je cijela Hrvatska uz nas, moramo do kraja sve odraditi. Imamo veliku prednost, ali nećemo se braniti, igrat ćemo kao da je 0:0. To nije floskula jer se uvijek može dogoditi neka glupost, prekid iz kojega bezveze možemo primiti gol... Možda ćemo igrati malo opreznije, ali neće biti opuštanja.

Skromno je reagirao na zaključak da ga igrači hvale.

Analize, razgovori s igračima

– Tako stalno radim, ne bih u Aziji postigao takve rezultate da nije tako. Normalno je da igračima govorim gdje trebaju pokriti prostor ili igrača, gdje će stajati..., to je u trenerskom poslu normalno, nisam ja sad neki lumen. Pogotovo što u momčadi imam sve vrhunske igrače. Malo smo zajedno, ali to vrijeme koristimo na najbolji način, analizirajući, razgovarajući... – zaključio je Zlatko Dalić.

S kockastima je trenirao i Mario Mandžukić, koji je zbog ozljede mišića stražnje lože propustio prvu utakmicu s Grčkom, no za uzvrat bi mogao biti spreman.

– Optimistični smo što se Mandžukića tiče, no s mišićem nikad niste sigurni – rekao je liječnik hrvatske reprezentacije Boris Nemec te dodao:

– Kalinić je pri sudaru s vratarom dobio udarac u koljeno, malo je bolno, petak je proveo na terapiji, ali bit će spreman za nedjelju.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok