Izbornik nogometne reprezentacije nikako na zelenu granu s HNS-om. Evo, Savez se jučer priopćenjem pohvalio da je riješio pitanje šefa nacionalne momčadi za SP u Rusiji, da će to biti upravo Zlatko Dalić (51), heroj završnice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Pala je i fotka sa Šukerom, pali su i neki kiseli osmijesi.

Ali, pod kakvim je uvjetima Zlatko Dalić uopće postao izbornik?

– Zlatko Dalić apsolutno je opravdao naše povjerenje na utakmicama s Ukrajinom i Grčkom. Kao što smo se brzo dogovorili kada smo se prvi put čuli, tako smo i sada vrlo lako postigli dogovor. Izborniku čestitam na onome što je napravio u kratkom roku, pokazao je da zaslužuje klupu hrvatske reprezentacije. Daliću i reprezentaciji osigurat ćemo maksimalne uvjete uoči Rusije kako bismo ondje mogli postići što bolji rezultat – izjavio je predsjednik HNS-a Davor Šuker, a prenijela službena stranica Saveza. Piše Večernji list.

Kao što vidite, nigdje se ne spominje vremenski okvir Dalićeva ugovora, nedajbože visina njegovih primanja. Tako je Dalić kod Šukera opet na svojevrsnom prijamnom; tek ako u Rusiji postigne zadovoljavajući rezultat, dobit će mandat i za sljedeći ciklus, što nije samo nekorektno prema izborniku koji je ujedinio naciju i preporodio vatrene, nego čak skandalozno. Na primjer, Zlatko Dalić u posve je neravnopravnom položaju u odnosu na svoga prethodnika na klupi Antu Čačića. Pogledajte kako je Šuker govorio tijekom njegova imenovanja u rujnu 2015. godine.

– Ne bi bilo korektno da smo mu dali samo dvije utakmice. Apeliram na zajedništvo, svih segmenata društva. Ugovor će mu biti do 31. srpnja 2018. – najavio je tada Šuker prije negoli je Čačić uopće ijednom okupio vatrene!?

Treba li uopće naglašavati tko stoji iza takvog Dalićeva aranžmana na koji je, moramo i to naglasiti, sam pristao? Livnjak od prvoga dana nije bio Mamićev izbor i stoga ne treba vidovnjakinja da bismo mu lako prorekli sudbinu u 2018. godini: ostat će izbornik samo osvoji li svjetski naslov ili na SP povede barem četvoricu igrača Dinama (kao što je to napravio Čačić na EP-u 2016.). Kladiteljskim žargonom, koeficijent da će ga smijeniti s klupe vatrenih nakon SP-a nije veći od 1,20.

– Ponosim se time što smo napravili u posljednje tri utakmice jer je plasman na Svjetsko prvenstvo vrlo važan za cijeli hrvatski nogomet. Rekao sam da ćemo lako postići dogovor, što je danas i potvrđeno. Zahvaljujem predsjedniku Šukeru i Izvršnom odboru HNS-a na povjerenju, a svima mogu obećati da ću i dalje davati maksimum kako bi reprezentacija igrala što bolje, kako i priliči kvaliteti igrača koje imamo - protokolarno je nastupio Zlatko Dalić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok