Prije odlaska u Ujedinjene Arapske Emirate na odmor, ali i kako bi pratio Svjetsko klupsko prvenstvo, izbornik Zlatko Dalić je boravio u Splitu.

Još se sliježu dojmovi ždrijeba SP-a koji je “kockaste” svrstao u tešku skupinu s Argentinom, Islandom i Nigerijom, ali i protekla dva mjeseca u kojima je bivši igrač Hajduka naglo prije ključnog kvalifikacijskog ogleda u Kijevu postao izbornikom, pa susreta play offa s Grčkom... Piše Slobodna Dalmacija.

- Mogu biti trener ne znam kojeg kluba, ali vođenje Hrvatske za mene će uvijek biti kruna karijere – rekao je Dalić.

Je li Rusija zadnja prilika ove generacije za pravi rezultat?

– Nekoliko igrača je na zalazu karijera, ovo će im vjerojatno biti zadnje SP. Teško će Modrić s 36 godina igrati na idućem. Vjerujem da ova generacija može napraviti zapažen rezultat. Na tragu su “vatrenih”, dosta već igraju zajedno, ali dosad su uvijek u ključnom dijelu turnira ispadali.

Od 1998. Hrvatska nije prošla skupinu na SP-u?

– Zato smo to postavili kao cilj. Naš prvi cilj je proći grupu. Znam da to možemo. Ako ne prođemo to bih smatrao neuspjehom, ne moramo se skrivati. A onda ćemo gledati dalje.

Željeli ste izbjeći neke reprezentacije?

– Želio sam prije ždrijeba izbjeći Srbiju, a poslije Argentinu. No, govorio sam i tada tko god je protivnik, mi svejedno moramo proći grupu.

Nigerija je prvi protivnik?

– Ta utakmica je ključ. Nisu tipična afrička reprezentacija, s igračima od 35 godina. Imaju mnogo mladih i kapetana Mikela koji je igrao u Chelseaju. Brzi su, živi. Bit će nam to najteži susret.

S Islandom smo igrali i u kvalifikacijama?

– Šest mjeseci koliko je prošlo od zadnjeg susreta je mnogo. Ako dobijemo prvi susret kasnije će nam biti lakše.

Ako prođemo u osmini finala nam je mogući rival Francuska?

– Francuska bi u skupini trebala biti broj jedan, a mi smo u našoj po rejtingu drugi. S malo sreće bit ćemo u drugom krugu. Onda je to jedna utakmica. U 90 minuta imamo šansu.

Jeste li dogovorili pripremne susrete?

– Igrat ćemo dva u ožujku. Tražit ću da igramo protiv jakih momčadi.

Za razliku od Čačića?

– Svatko ima svoje vizije i ideje. Volio bih ako treba i da izgubimo pa da onda vidimo gdje smo.

Ide li se u Južnu Ameriku, spominje se Peru?

– Svakako negdje moramo ići.

Izbornik Japana Vahid Halilhodžić vidi Hrvatsku među šest favorita turnira?

– Naše kvalitete i ambicije su velike, ali moramo biti staloženi i pametni.

Hajdukovac ste?

– Da, ali meni je Hrvatska ispred svega, i Hajduka, i Dinama, Rijeke...

Vaše Livno je kažu više za Hajduk? Vi ste hajdukovac, a brat Miran dinamovac?

– U mojoj obitelji se više navija za Hajduk. Moj otac je iz sela Orguza kod Livna i preko Dinare bi se biciklom, preko prijevoja Vagnja zaputio u Split na Hajduka, pa istim putem natrag. To mogu samo ljudi koji zaista vole Hajduka.

U kadru za zadnji susret bilo je čak 12 reprezentativaca iz Dalmacije što se ne pamti?

– Ne gledam tko je i odakle je, nego kvalitetu, formu, tko može pomoći.

Hoće li na popisu za SP biti igrača iz HNL-a?

– To bi bilo dobro, ali želim najkvalitetnije, najspremnije, one koji igraju. Bit će i iznimki, Vrsaljko nam treba, a ne igra puno u Atleticu. Izuzev vratara imat ćemo po dvojicu po poziciji, zbog balansa. Igrat ćemo i dalje 4-2-3-1, to nam odgovara, a odredit ćemo i alternativu. Već je krenuo pritisak po medijima, tko god da gol već je u Rusiji.

Igrači kažu da se sada intenzivnije radi na taktici?

– Naš ključ je bio u Kijevu. Vidio sam da ne štimaju pozicije Rakitića i Modrića, korigirao sam bokove, a sve ostalo su napravili igrači. Pričao sam s Rakitićem i rekao mi je da nije sretan pozicijom. Vidio sam da ne može igrati desno ili iza špica, da mu fali prostora. Modrić je igrao zadnjeg veznog, ali u Realu je drugačija momčad. Moja vizija je da bude iza špica, da se ne troši u našem šesnaestercu.

Modrić je peti igrač svijeta po France Footballu?

– Fantastično je kada se naš igrač nađe među takvim velikanima. Sva sreća pa imamo Luku.

Bojite li se navijačkog bojkota?

– Ne mogu to razumjeti. Svjestan sam situacije u Hrvatskoj, ali reprezentacija nije mjesto za bojkot. Reprezentacija nas predstavlja svugdje u svijetu.

Utječe li to na igrače?

– Sigurno. Dođu iz Reala, Barcelone gdje je sve složeno kod nas gdje je stalna nervoza, negativa, pa se onda to odražava na rezultate. Sve to ih čini nervoznima, ne uspijevaju dati ono što mogu i žele.

Bojite li se scena poput onih na Euru?

– Protiv Grčke bodrilo nas je 30 tisuća ljudi. Bilo je prekrasno, igrači su letjeli. To nam treba, želim biti pozitivan.

Kako gledate na borbu oko Saveza?

– To me ne zanima. Zanima me moj mir. Bavim se svojim poslom.

Možete li što učiniti da se poprave ti odnosi?

– Koliko bude u mojoj moći to ću napraviti. Hrvatska je mala država, moramo svi biti zajedno. Želim da se zajedno veselimo, a da druge stvari rješavamo na drugi način.

Tražili ste da Ladić bude pomoćnik? Uz Srnu, Olića?

– Želio sam ljude koji su prošli reprezentaciju, s autoritetom, borbene, ponosne, koje narod voli. Olić je pun pogodak. Kod Srne je specifična situacija. Oko Dražena je bilo sporova, ali nisam htio na tome inzistirati. To je poslije prikazano na drugom nivou. Pa nije to glavni problem u državi, to je moj problem. No, neće me to ništa poremetiti. Nisam čovjek koji stvari prelama preko koljena, treba mi mir.

Hoćete li jednom voditi Hajduk?

– Zašto ne? U Hajduku sam bio par puta. Tu sam naučio osnove trenerskog posla od Stanka Poklepovića, Sergija Krešića. Oni su odgovorni za moju karijeru. Šjor Stanko mi je dao temelj, nikada mu to neću zaboraviti.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok