Izbornik Zlatko Dalić, u potpunom, blaženom miru hotela Swissotel Krasnaye Holmy, jednoga od najviših nebodera u Moskvi, nedaleko od Kremlja i Crvenoga trga, priprema momčad za polufinalni sraz s Englezima, i ništa, baš ništa ne može poremetiti njegovu sabranost, fokus i koncentraciju.

– Mi smo među četiri najbolje momčadi svijeta i u tome možemo samo uživati, i biti ponosni na to! – kazao nam je jučer Dalić namjerno izbjegavši odgovor na užarenu temu – otkaz bliskome suradniku Ognjenu Vukojeviću. Piše Večernji.hr.

Vrsaljko će ''stisnuti zube''

Od mene o tome nećete čuti ni ‘a’, onako usput provukao je naš izbornički akademik, najozbiljniji kandidat za najboljega izbornika Svjetskog prvenstva, što bi bila svjetska senzacija, budući da je Zlatko svoj jedini europski trofej osvojio u – Albaniji. Dok je, primjerice, Gareth Southgate godinama bio menadžer u engleskoj Premijernoj ligi, belgijski izbornik Roberto Martinez osvojio engleski FA kup s Wiganom, a Didier Deschamps francuski naslov s Marseilleom...

Pa ipak, Englezi imaju jedno loše iskustvo s prkosnim Dalićem...

– Bio sam pomoćni trener Varteksa, šef je bio Branko Janžek, kada smo 2001. godine izbacili Aston Villu u Kupu Uefe. Nema mnogo dodirnih točaka s ovom utakmicom, ali je ugodan podsjetnik – kazao nam je Dalić, koji nije želio otkriti ništa oko sastava s kojim će napasti finale SP-a.

Naime, španjolski mediji raspalili su neprovjerenu informaciju kako Šime Vrsaljko zbog ozljede koljena sigurno propušta polufinale, no iz našega tabora stigao je neslužbeni demanti kako Šimino stanje nije tako dramatično i da će “stisnuti zube”. Ovo je utakmica koja se igra i jednom nogom!

Stoga, kako se čini, Zlatko Dalić priprema za Engleze zapravo idealnu postavu Hrvatske u ovom trenutku, onu koja je u zastrašujućem galopu u Nižnjem Novgorodu pregazila Argentinu. Kada netko to napravi, taj ima sve argumente da postane svjetski prvak.

Jesu li Englezi najjača momčad s kojom se sastajemo na SP-u?, pitali smo Dalića.

– Pa ne znam jesu li jači od Argentine. Imaju mladu, poletnu momčad, koja se najprije na SP-u mučila, ali onda s lakoćom pobijedila Švedsku. Sve što mogu reći o toj utakmici jest da će biti velika borba – uzvraća Dalić.

Izborniče, jesu li heroji umorni?

– Ma zar ćemo sada, kada smo korak do finala Svjetskog prvenstva, kukati da smo umorni!? S takvim stavom onda ne trebamo ni istrčati! – odlučno uzvraća Dalić.

I na kraju, što je s Perišićem, kako vratiti u život igrača koji je nekada bio motor reprezentacije?

– Perišić? S njim je sve – fantastično! I Ivan će protiv Engleza biti naš jaki adut – tvrdi Zlatko Dalić.

U predvečerje velikoga okršaja, slavni Španjolac Xavi Hernández, svjetski prvak iz 2010. godine, zasuo je komplimentima naše reprezentativce.

– Rakitić i Modrić dva su najkompletnija veznjaka koja sam vidio, moderni nogometaši koji imaju sve. Oni diktiraju događaje na terenu. Uživam gledati ih kako igraju, kako su povezani, kako se nadopunjuju i pomažu – rekao je Xavi, koji u 39. godini još igra za katarski Al Sadd, i dodao:

Englezi ističu naše slabosti – Rakitić je jedno od najvećih pojačanja u povijesti Barcelone. Napreduje iz dana u dan, u svakom trenutku zna kako se prilagoditi potrebama momčadi i pokazuje nevjerojatnu nogometnu zrelost. Kao i Luka Modrić, još jedan koji bi se odlično uklopio u Barcelonu. Oni su čudovišta s loptom!

Španjolski list El Mundo Deportivo nazvao je Luku i Raketu novim “Xavijem i Iniestom”.

– Njihove kopačke udaraju tempo igre Dalićeve momčadi, a načinom na koji to rade podsjećaju na Xavija Hernándeza i Andresa Iniestu – tvrdi novinar El Munda.

Engleski Guardian pak detektirao je puno slabosti u igri Hrvatske. Pogodak Rusa u produžecima pokazuje koliko Hrvatska ostavlja prostora protivniku. Sedam od deset igrača je u šesnaest metara, a stoje dosta duboko. Nakon auta protiv Danske gol im je zabio Jorgensen. Imala je Hrvatska problema i protiv Islanđana, Ingason je pogodio prečku nakon ubacivanja iz kornera. No Domagoj Vida nakon kornera zabio je Rusima, a to je za nas upozorenje, ali Engleska je od 11 golova u Rusiji zabila osam nakon prekida, od toga pet plavom, piše Guardian.

– Ma zar ćemo sada kada smo korak do finala Svjetskog prvenstva, kukati da smo umorni!? S takvim stavom onda ne trebamo ni istrčati! – odlučno uzvraća Dalić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok