Odbrojavaju se posljednji sati do početka nogometnog spektakla na Lužnikiju, polufinala Svjetskog prvenstva između Hrvatske i Engleske.

I za jedne i za druge bit će to prvo polufinale nakon niza godina čekanja. Vatreni su posljednji i jedini put u polufinalu World Cupa bili 1998. u Francuskoj, a Englezi 1990. u Italiji. Obje ekipe su tada poražene, no ovoga puta jedni će ući u finale. 

Hrvatska se u Francuskoj uspjela oporaviti i osvojiti broncu, dok je Gordi Albion poražen i u susretu za treće mjesto. Piše HRT.

Stoga niti ne čudi što u obje zemlje vlada 'nogometna ludnica', a dio te atmosfere hrvatski i engleski navijači su prenijeli na ulice Moskve. 'Vatrene' trupe za sada pobjeđuju.

Moskovski Crveni trg je prepun crveno-bijelih kvadratića, dok su Englezi po svom običaju napravili svoje navijačke baze u pojedinim kafićima i restoranima gdje se zabavljaju uz pjesmu i alkoholna pića. 

Atmosfera je sjajna, bez ikakvih napetosti između navijača, čak je skupina hrvatskih i engleskih navijača odigrala nogomet na Crvenom trgu. Za svaki slučaj ruska policija budno prati sve što se događa.

U Moskvu je stigla i najveća hrvatska navijačka zastava. Bila je na svim našim utakmicama u Rusiji, od Kalinjingrada, Nižnji Novgoroda, Rostova na Donu i Sočija, a sada su dečki iz Crikvenice i Bribira došli i u glavni ruski grad.

Plan je bio zastavu koja je, kada je cijela 96 metara, no u Moskvu je stigao dio dugačak 60-tak metara, razviti na Crvenom trgu, no ruska policija to nije dozvolila, kazali su nam. 

Cijeli trg je okružen rendgenima i na njega se može ući tek nakon detaljne provjere i nije dozvoljeno unošenje nikakvih velikih predmeta.

Rezervni plan bio je razviti zastavu na Manežnaja trgu, koji se nalazi pored Crvenog trga. No, policija je i to zabranila kazavši navijačima da zastavu mogu razviti u obližnjem parku. Ipak, nakon pregovora ruski 'plavci' su popustili i hrvatski navijači su dobili 15 minuta za razviti zastavu.

To se proteglo na skoro sat vremena 'ludovanja, a slavlje i pjesmu naših navijača nije pokvario ni pljusak. Navijači su se sklonili ispod zastave i nastavili s pjesmom.

Ovo je ludo, idemo u finale. Englezi nemaju šanse, kazala je ekipa iz Posušja. 

Slavlju naših navijača priključili su se i Rusi, držali su zastavu, mahali s njom i skakali.

Zbog vas smo izborili plasman na EP 2008. u Austriji i Švicarskoj. Tada je za vas bio sretan London, neka večeras to bude Moskva, sretno protiv Engleske, rekao nam je Sergej. (HRT)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok