Izvršni odbor Europske nogometne federacije (UEFA) izabrao je Njemačku kao domaćina Europskog prvenstva 2024. godine.

Izbor domaćina europske smotre 2024. godine, za koju su se kandidirale Njemačka i Turska, održan je u sjedištu UEFA-e u Nyonu. Nakon završnih prezentacija, uslijedilo je glasovanje članova Izvršnog odbora UEFA, uključujući i predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Davora Šukera.

Imali smo dvije sjajne kandidature iz dvije velike nogometne zemlje. Nažalost, samo jedna može ugostiti Euro 2024. Domaćin Eura 2024. bit će - Njemačka. Procedura je bila transparentna, glasovanje demokratsko, a tada je odluka uvijek ispravna. Veselim se sjajnom natjecanju, rekao je predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin.

Njemačka se kandidirala s deset već postojećih stadiona, u Berlinu, Kölnu, Dortmundu, Düsseldorfu, Frankfurtu, Gelsenkirchenu, Hamburgu, Leipzigu, Münchenu i Stuttgartu, ističući odličnu prometnu povezanost i kvalitetne smještajne kapacitete kao neke od svojih najvećih prednosti - pod sloganom "ujedinjeni nogometom, u srcu Europe".

Zapadna Njemačka bila je domaćin Europskog prvenstva 1988. godine, a Turska se za europsku smotru kandidirala 2008., 2012. i 2016. godine.

Naslov prvaka na zadnjem Euru, koje se igralo 2016. u Francuskoj, osvojio je Portugal.

Sljedeće Europsko prvenstvo bit će odigrano 2020. godine u gradovima diljem Europe, a kvalifikacije će biti odigrane tijekom 2019. godine. (HRT)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok