Staložen je Zlatko Dalić bio nakon velike maksimirske pobjede nad Španjolskom, svjestan da je unatoč odličnoj igri i rezultatu (3:2) pred Vatrenima i druga polovica posla za čudo u Ligi nacija. Španjolska je pala na Maksimiru, ali za prvo mjesto će trebati i nedjeljna pobjeda protiv Engleske i to na Wembleyu.

Izbornik je prvo pohvalio svoje igrače za junačku borbu i rušenje velike momčadi kao što je Enriqueova Španjolska.

"Prvo čestitke igračima i zahvala svima koji su bili na stadionu. Sjajna utakmica, pet golova, rezultat se okretao, bilo je svega... Mi smo igrali dobro, bili smo kompaktni, cijelu smo utakmicu poštivali sistem i mislim da je na kraju sve ispalo prekrasno, zaslužena je bila pobjeda. Vidjelo se po mojim igračima koliko su htjeli gol, u zadnjim minutama nitko nije ostao u obrani, svi su krenuli u napad! Po tome se vidjelo koliko žele pobjedu i želim im još jednom čestitati!", nije skrivao oduševljenje izbornik.

Otkrio je i što misli o novim igračima u reprezentaciji:

"Nama treba nova energija i novi igrači, Brekalo i Vlašić zaslužuju priliku i oni su ti koji će možda jednog dana nositi ovu ekipu, samo se moraju uklopiti u ovu momčad i poštivati sistem."

Za kraj je najavio utakmicu s Englezima:

"Moramo uživati u nogometu i dati sve od sebe, idemo dobiti Engleze, zašto ne... imat ćemo veliki motiv, tri boda i prvo mjesto u skupini, ali će motiv biti i sjećanje na Vukovar koje pada baš toga dana, to će nam biti motiv!", iskren je bio Dalić.

A dugo su novinari u press-centru čekali hrvatskog izbornika. Već se četvrtak primicao kraju kada se Zlatko Dalić pojavio među predstavnicima medija. 

- Čestitke igračima, ali i svima koji su bili na stadionu i bodrili hrvatsku reprezentaciju. Na kraju nas je nagradilo. Igrali smo kompaktno, uz čvrsti blok. Provjerio sam, istrčali smo za 90 minuta 123 kilometra. To je vrlo visoka razina trke – ustvrdio je Dalić.

Jeste li svjesno prepustili španjolskoj momčadi posjed lopte?

- Naš stil igre nije bio što Hrvatska obično igra. No, bili smo prisiljeni igrati na ovakav način. Sada i dalje odlučujemo o svojoj sudbini. Imali smo sjajna atmosferu, pun stadion. Na koncu pet golova i zaslužena pobjeda hrvatske reprezentacije. 

U završnici je hrvatska reprezentacija krenula va banque. Nije li to bilo prerizično budući da je prijetila kontra španjolske momčadi?

- To je simbolika. U zadnjim trenucima napadali smo s deset igrača. Vikao sam im da se čuvaju kontre, ali oni su odlučili zabiti gol. Samo golman nije otišao naprijed. To govori i o karakteru igrača. Njihovoj moći i snazi. Zaslužili su ovu pobjedu. Ove zadnje minute odraz su naše obiteljske atmosfere. 

Kako komentirate nastup Tina Jedvaja?

- U konkuranicji za sastav na poziciji lijevog beka bili su on i Antonio Milić. U konačnici smo se odlučili za Jedvaja. Velika je razlika između Jedvaja na Svjetskom prvenstvu i ovoga danas. Pun je samopouzdanja i želje za igrom. Zabio je ove sezone i dva gola u dresu Bayera. Eto, sada je samo to potvrdio. No, imponirala je mirnoća i mladih igrača, Vlašića i Brekala. Nisam se libio staviti ih u igru i u ovako zahtjevnoj utakmici. Oni su pokazali da na njih možemo računati. (Sportske novosti)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok