Čitava Njemačka slavi najveću pobjedu u povijesti njemačkog nogometa. Slave je i Hrvati u Njemačkoj, vjerojatno i diljem svijeta jer je ostvarena protiv Brazila koji je sve do polufinala bio favoriziran kao rijetko koja momčad na ovom Svjetskom prvenstvu.

Najbolje se to moglo vidjeti u prvoj utakmici protiv Hrvatske, kada je čitav svijet suosjećao s nepravdom koju je japanski sudac nanio našoj reprezentaciji. Kao i obično u životu, i Brazilu se na kraju sve vratilo. Platili su za sve ono što su dotad nepravedno stekli. Tako je nogomet još jednom pokazao svu svoju nepredvidivost koja jednu naciju može baciti u euforiju, a drugu u očaj.

Ono prvo sada se dogodilo Njemačkoj koja je, prema naslovu iz Bild Zeitunga, ostvarila “pobjedu za vječnost” o kojoj će Nijemci “pričati i svojoj djeci”. Pričat će jer je poznato kako najveći broj Nijemaca nakon Njemačke navija za Brazil. U to smo se i mi Hrvati uvjerili na SP-u 2006. u Berlinu kada je većina Nijemaca navijala za Brazil u utakmici protiv Hrvatske. Njemačko divljenje Brazilu, kao i zaluđenost brazilskim igračima nije nepoznat pojam. Ne čudi to jer su mnogi Brazilci, koji su bili pravi nogometni čarobnjaci, ostavili velikog traga u Bundesligi. A Njemačka je sada tako uvjerljivo nadigrala peterostruke svjetske prvake na njihovu terenu i pred njihovom publikom. To Nijemcima daje jedan poseban osjećaj ponosa i važnosti. Razvidno je to bilo i dan nakon utakmice.

O pobjedi se pričalo na svakom koraku, čitalo se i u njemačkim medijima... Nijemci će namanje do nedjelje navečer, kada u Riju igraju finalnu utakmicu koja im može donijeti četvrti naslov prvaka svijeta, biti najponosnija nacija. Iako su svi uvjereni kako Njemačka može napraviti i taj zadnji korak, njemački izbornik Joachim Löw poziva sunarodnjake, ali i svoje igrače, da ostanu smireni. Ali to je gotovo nemoguće. Svi su u zanosu koji je teško prizemljiti. Ne treba Nijemcima na tome ni zavidjeti niti biti ljubomoran na njihov uspjeh.

Iskreno im se treba diviti jer i u slavlju su ostali džentlmeni. Nigdje nijednom riječju nema ponižavanja Brazilaca. Štoviše, zamjetna je i doza sažaljenja što nije čudo jer su Nijemci uvijek veliki i milostivi kad pobjeđuju. Ali ne i kad i gube, što znamo mi Hrvati nakon pobjeda vatrenih protiv Njemačke, od SP-a u Francuskoj i pobjede od 3:0 u Lyonu do EP-a u Austriji i Švicarskoj i pobjede od 2:1.u Klagenfurtu. Ali, većina Hrvata bit će i u nedjelju uz Nijemce sa željom da se ostvari ona poznata rečenica engleskog nogometaša Garyja Linekera: nogomet je igra u kojoj 22 igrača naganjaju loptu po terenu, a na kraju pobijede Nijemci!

Stipe Puđa/Večernji

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok