Safet Sušić

Safet Sušić bez imalo nervoze čeka utakmicu s Argentinom. Žao mu je što s druge strane travnjaka neće biti Lea Messija, ali zbog toga nije odahnuo, nego će samo, kako nam je rekao, manje mozgati o sastavu.

Nakon burnog razdoblja u završnici kvalifikacija za Brazil, Sušić je konačno mogao malo odahnuti i pobjeći od svega u Pariz. Tamo čeka utakmicu s Argentinom, kao i svaku drugu – smiren. Ništa ga previše ne dira kada se priča o utakmici s tim velikanima, krivo mu je samo što na travnjaku neće biti Barceloninog čarobnjaka.

- Žao mi je što neće biti Messija, bez njega je Argentina slabija, nije to ista ekipa. Ali pogledajte samo ostala imena… Aguero, Lavezzi, Di Maria…, i bez Messija oni su među pet najboljih ekipa svijeta.

Respekt za Argentince je apostrofirao, mada i nije morao (podrazumijeva se), ali htio je posebno naglasiti kako mu zbog ozljede Messija nije laknulo.

- Ne bih se bojao debakla i da Messi igra. Mada, u nogometu se nikad ne zna. Ali opet kažem, ne strahujem. Imat ćemo u St. Louisu veliku potporu naših navijača, ali i više motiva na svojoj strani. Međutim, treba reći da još nijednu veliku reprezentaciju nismo dobili.

Nagrada za igrače

Bilo je gotovo nemoguće pobjeći od teme zvane “Messi” pa se zapravo sam izbornik naveo na pitanje vezano za sastav. To što neće biti Lionela – definitivno mijenja stvar.

- Da je Messi u kombinacijama, morao bi nekoga striktno postaviti ga pripazi. Ovako…, možda bude startala ekipa koja je igrala u kvalifikacijama. Izuzev Lulića. To bi tim igračima svakako bila svojevrsna nagrada za sve što su napravili do sada. Kažem, vjerojatno će to biti ta ista ekipa, što se može činiti malo riskantnim. Ali ovo je ipak prijateljska utakmica.

Kako smo već pisali, utakmica s Argentinom bit će zapravo prvi okus Brazila i izazova koji Zmajeve čekaju tamo. Bit će ovo sjajna prilika da Džeko i društvo vide gdje su u odmjeravanju snaga s najboljima. Izbornik se slaže.

- Ovisno o protivniku, a u skupini ćemo sigurno dobiti dva jaka, morat ćeš drukčije igrati. Neće se moći bez defanzivnog veznog. To je sigurno. Što se Argentine tiče, ne znam još kako ćemo početi. Ali ne vjerujem da će biti previše izmjena.

Rahimić možda ne ode u Brazil

Dali smo si zatim toliko slobode da postavimo sastav u takvim, defanzivnim situacijama – jača veza, Vedad Ibišević desno, samo Edin Džeko isturen. Miralem Pjanić odmah iza njih. U tom slučaju Zvjezdan Misimović bi izgubio svoje mjesto. Izbornik neće ni da čuje, ali…

- Misimović nam je važan igrač, pozicija odmah iza napadača mu je prirodna. Ne bih smio ni govoriti o tomu da zaigramo bez njega (valjda zbog medijske hajke, op. a.), ali on nam treba spreman.

Ovo posljednje što je rekao nedvosmisleno je sugeriralo da Zvjezdan u posljednje vrijeme ne djeluje kao da je najspremniji…, iako mu u Kini ide.

- Ne znam koliko mu je tamo dobro. On se treba vratiti iz Kine.

Kad smo već kod igrača koji bi nešto morali napraviti po pitanju svog rejtinga, Elvir Rahimić je možda najbolji primjer. Sušić ga nije pozvao za Argentinu, nakon čega se ovaj malčice ljutnuo.

- Nemam ja tu što objašnjavati. Igrači koji igraju u svojim klubovima imaju prednost, a Rahimić je u posljednjih pola godine odigrao jedno poluvrijeme za CSKA. Nemam ja njega razloga provjeravati, pa ga pozivati sada, ali njemu je 38 godina i morao bi nešto napraviti da popravi svoju minutažu…, možda nešto dogovoriti sa svojim trenerom. U svakom slučaju, bit će opcija da on ide i da ne ide u Brazil.

Širina defanzivne linije

Kadar je pozivanjem Seada Kolašinca dodatno proširen, bh. strateg vidi i jednu novu dimenziju u defanzivnom redu.

- Dobro je što imamo dosta rješenja koja mogu biti polivalentna. Kad se vrati Vranješ, bit će to još bolje, jer on može igrati više pozicija, kao recimo i Bičakčić. Zapravo, nemamo puno klasičnih stopera…, Pandžu, Šunjića, Zukanovića, koji doduše može igrati i lijevo. Spahića ne želim ni spominjati, on je neprikosnoven.

Za kraj bilo je zanimljivo čuti što Sušić misli o ponudi Bešiktaša, koju je po pisanju svih i svakoga – odbio. Navodno je bilo riječ o 5 milijuna maraka. Puno se o tomu nije moglo pričati. Ako ništa, izbornik je vidio smiješnu stranu…

“Nemam pojma. Stvarno ništa ne znam o tome…, ali vidim da mi opada cijena. Prvo je bila Barcelona, pa Bešiktaš, pa će onda bit Budućnost iz Banovića…, da se nitko ne uvrijedi.”

Kolašinca vidim kao beka i stopera

Novo ime u timu protiv Argentine bit će Schalkeov defanzivac Sead Kolašnica. Bilo je onih koji ga vide kao defanzivnog veznog, igrača koji treba Zmajevima, no Sušić je drukčijeg mišljenja.

- Ja ga vidim kao lijevog beka i stopera, ne kao defanzivnog veznog. Na toj poziciji moramo “izmisliti” drugog igrača.

Motiv za mlade Zmajeve

Mladi reprezentativci BiH u četvrtak igraju protiv Španjolske, a to bi za neke od njih mogla biti prilika da se nametnu kao budući kandidati za A tim.

- Kad pogledate sadašnji kadar reprezentacije, dosta je igrača koji su prošli kroz mladu reprezentaciju…, Višća, Šunjić, Zahirović, Stevanović. Tako da ovi koji sada igraju za mladu reprezentaciju mogu očekivati da se nekada nađu na listi…, vrata za njih nikako nisu zatvorena.

Dnevni list

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok