Hrvatska nogometna reprezentacija otisnula se prema Islandu u srijedu oko 15 sati. Otišla je poput đačke ekskurzije. Na oproštaju u zagrebačkoj zračnoj luci zatekli su se tek poneki član uže obitelji ili najvjerniji prijatelj. Navijača nigdje...

- Navijači su vjerojatno ljuti na nas zbog slabijih igara u posljednje vrijeme. Razumijem ih. I prihvaćam sve kritike, jer su opravdane. Moramo se nositi s time – konstatira Mario Mandžukić.

Napadač minhenskog Bayerna savjetovao se glede iskušenja protiv Islanda i kod suigrača Xherdana Shaqirija. Kosovar sa švicarskom putovnicom igrao je dvije utakmice s Islanđanima u aktualnim kvalifikacijama.

- Nekoliko smo puta razgovarali o reprezentaciji Islanda. Upozoravao me svakom prigodom i naglašavao da moramo biti s njima vrlo oprezni. Islanđani su neugodni u ofenzivi, naročito u prekidima igre. Imaju kvalitetu, samopouzdanje i ogroman motiv, jer nikada nisu nastupili na nekom velikom natjecanju. Mi smo propustili prošlo Svjetsko prvenstvo. To je bila dobra lekcija. Ne želim niti razmišljati o soluciji da ''promašimo'' Brazil.

Hrvatska je reprezentacija jedina koja u dopunskim kvalifikacijama predstavlja – novog izbornika!?

- Krivo mi je što je priča sa Štimcem tako loše završila. Osobno sam imao s njim vrlo korektan odnos. No, kada je već došlo do smjene drago mi je što su se u HNS-u odlučili upravo za Niku Kovača. Braća Kovač karakterni su tipovi, rođeni lideri. Niko mi je bio kapetan u reprezentaciji, a s Robertom sam igrao i u Dinamu. Meni odgovara njihov germanski pristup, jer sam ga i sam prošao igrajući kao klinac nogomet u Njemačkoj.

U petak navečer izravni suparnik Mandžukiću imao bi biti stoper Kopenhagena Ragnar Sigurdsson. Uoči utakmice proslavio se izjavom: Mandžukić? Tko je taj? Nikad čuo! Igra u Bayernu? Ne znam, ne pratim njemački nogomet...

- Nije nikada čuo za mene? Baš mi je drago. Upoznat ćemo se u Reykjaviku...

Nije baš uobičajeno, ali hrvatska je momčad trenirala i ujutro, na dan puta za Island. Hrvatski su reprezentativci vježbali na travnjaku u Velikoj Gorici, najbližem terenu njihovom hotelu Aristos u Buzinu, odnosno zračnoj luci Pleso. 

Ivan Rakitić međutim nije trenirao...

- Sve je OK. Osjećao sam umor, pa me izbornik poštedio jutarnjeg treninga. Biti ću spreman za utakmicu na Islandu. U momčadi je dobra atmosfera. Uvjereni smo da možemo preko Islanda izboriti nastup na Svjetskom prvenstvu. Da mislimo drugačije ne bismo niti trebali putovati na Island. Idemo odigrati mušku utakmicu, ali za takvu igru moramo promijeniti neke stvari koje u prošlim susretima nisu bile dobre – ustvrdio je Rakitić, no nije želio podrobnije elaborirati - koje su to ''nedobre stvari''...

Niti nakon posljednjeg hrvatskog treninga izbornik Niko Kovač nije definirao početni sastav za susret s Islandom. No, čini se, kako je barem posložio kvartet u posljednjoj liniji: Srna, Ćorluka, Lovren, Šimunić.

Postavljanje stopera Dinama Josipa Šimunića na poziciju lijevog beka jamačno će izazvati mnoge polemike. No, Kovačeva je intencija posve jasna: Šimunić bi trebao osnažiti skok igru hrvatske obrane budući su islandski igrači opasni ''u zračnim duelima'', napose u prekidima igre.

- Najvažnije mi je da igram za Hrvatsku. Hoću li biti lijevi bek ili lijevi stoper, meni je svejedno. A i nije do mene. Neka izbornik odluči – kazao je Šimunić.

A s hrvatskom nogometnom reprezentacijom na put u Reykjavik krenuo je i predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Davor Šuker.

Čelnik HNS-a nada se pozitivnom rezultatu, a ključnim smatra postizanje pogotka.

"Bilo bi super kada bi postigli pogodak u prvoj utakmici u Reykjaviku. To bi nas dovelo u dobru poziciju," kazao je Šuker, te dodao: "Očekujem tešku utakmicu. Prognoza za petak je kiša, pa je teško očekivati neku lijepu utakmicu."

Šuker je pohvalio atmosferu u reprezentaciji i rad izbornika Kovača.

"Atmosfera je odlična, HNS je dobro odradio svoj dio posao u pripremi utakmice, a sada je na igračima da odrade svoj dio posla," poručio je predsjednik HNS-a.

Slobodna Dalmacija

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok