Niko Kovač

Hrvatska nogometna reprezentacija izborila je plasman na Svjetsko prvenstvo koje će se od 12. lipnja do 13. srpnja sljedeće godine održati u Brazilu zahvaljujući 2:0 (1:0) pobjedi protiv Islanda u uzvratnoj utakmici dodatnih kvalifikacija.

Ždrijeb skupina SP-a bit će 6. prosinca u Mata de Sao Joao.

Strijelci za Hrvatsku bili su Mario Mandžukić u 27. i Darijo Srna u 47. minuti, a Hrvatska je od 38. minute igrala sa 10 igrača jer je Mandžukić zbog neopreznog starta na Gudmundssonu dobio crveni karton.

Hrvatska će po četvrti put od samostalnosti nastupiti na SP, nakon Francuske 1998., Japana i Južne Koreje 2002., te Njemačke 2006., Vatreni će igrati i u Brazilu 2014. Do tog uspjeha stigli su s ukupnih 2:0 protiv Islanda, koji se ukupno u 180 minuta okršaja za odlazak na SP, ipak pokazao nedoraslim protivnikom.

Hrvatskoj su ovo bile četvrte dodatne kvalifikacije za veliko natjecanje i četvrti uspjeh, nakon Ukrajine 1997., Slovenije 2003. i Turske 2011., "pao" je i Island 2013.

Hrvatska je uraganski krenula u dvoboj, te je mogla voditi nakon samo 47 sekundi. Nakon odlične kombinacije po desnom krilu, lopta je došla do Matea Kovačića na 15 metara od vratiju po sredini, ali mladi veznjak je pucao preko gola.

Pritisak Hrvatske se nastavio, odlično su po bokovima probijali Srna i Perišić, te je pogodak visio u zraku. Odličnu je situaciju iz slobodnog udarca sa 20-ak metara u 22. minuti imao je Darijo Srna, ali islandski vratar Haldorsson je sjajnom reakcijom odbio loptu u korner.

No, u 27. minuti islandska obrana napokon je pokleknula. Rakitić je izveo peti korner na utakmici, te je ubacio nakon kombinacije s Pranjićem, Perišić na prvoj vratnici nije uspio dobro pogoditi volej, ali lopta se odbila na drugu vratnicu gdje je Mario Mandžukić ostao nečuvan i sabrano zatresao mrežu za veliko slavlje kako igrača na terenu, tako i stručnog stožera na klupi, te navijača na tribinama.

Nažalost, u 38. minuti naš najbolji napadač izgubio je kontrolu, na sredini je igrališta izgubio loptu, a potom je neoprezno zario krampone u butni mišić Gudmundssona, pa mu je nizozemski sudac Kuipers pokazao crveni karton. Uslijedilo je neugodnih osam minuta do poluvremena, ali Hrvatska je sačuvala prednost.

Tijekom odmora u poluvremenu hrvatski igrači su se sabrali, te u drugih 45 minuta i s igračem manje potpuno nadigrali Island koji je morao preuzeti više rizika u igri i tako razotkriti sve mane svoje momčadi.

Nakon samo malo više od minute igre u nastavku bilo je 2:0. Mateo Kovačić je sjajnim solo-prodorom dovukao loptu do islandskog 16-erca, te potom gurnuo loptu na desnu stranu gdje je natrčao Srna koji je udarcem iz prve iznenadio Haldorssona i pogodio suprotni kut.

U razdoblju od 58. do 64. minute Hrvatska je imala još tri velike prilike za povećanje prednosti. Prvo je Kovačić izveo još jedan slalom kroz islandsku obranu, te ga je u postizanju gola krajnjim naporom spriječio tek Haldorsson.

Nakon kornera koji je uslijedio Ivica Olić je sjajnu pucao škaricama, ali lopta je pogodila prečku, a potom i Haldorssona koji ju je uz dosta sreće uspio primiriti na samoj gol-liniji. U 64. minuti Modrić je presjekao jedno dodavanje Islanđana na 25 metara od našeg gola, sjurio se prema suparničkim vratima i gurnuo loptu za Perišića, no ovaj je loše pucao i Haldorsson je upisao još jednu obranu.

Priliku za povećanje vodstva imao je i Pranjić u 76. minuti, ali upropastio je još jednu lijepu kombinaciju naših igrača, ovoga puta po lijevoj strani.

Island je jedinu izglednu situaciju na čitavoj utakmici imao u 87. minuti kada je Gyilfi Sigurdsson pucao sa 20-ak metara, ali lopta je prohujala preko gola.

Pobjedom u Maksimiru protiv Islanda Hrvatska je stigla do prve pobjede u službenoj utakmici nakon pet neuspjeha u nizu, odnosno od 26. ožujka i 2:1 pobjede protiv Walesa u Swanseaju.

HRVATSKA: Pletikosa - Srna, Ćorluka, Šimunić, Pranjić - Rakitić, Modrić (Lovren, 89); Perišić, Kovačić (Rebić, 74), Olić (Jelavić, 80) - Mandžukić

ISLAND: Halldorsson - Saevarsson, R. Sigurdsson, Arnason, A. Skulason - Gudmundsson, Gunnarsson (Halfredsson, 72), G. Sigursson, Bjarnason - Finnbogason, Gudjohnsen (Gislason, 64)

SUDAC: Kuipers (Nizozemska)

HRT

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok