Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija sa saradnicima održao je radno-konzultativni sastanak s delegacijom Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine u kojoj su bili predsjednik Elvedin Begić, predsjednik Odbora za posredovanje i savjetovanje NSBiH Ivica Osim i generalni tajnik Jasmin Baković.

Tema sastanka bile su pripreme NSBiH ali i nadležnih državnih institucija za predstojeće svjetsko prvenstvo u nogometu koje će biti održano u Brazilu od 12. lipnja do 13. srpnja 2014. godine.

Lagumdžija je obavijestio predstavnike NSBiH da je na inicijativu Ministarstva vanjskih poslova BiH u Nacrt proračuna institucija BiH za sljedeću godinu uvrštena stavka o formiranju privremenog konzularnog izaslanstva - "BH kuće" tijekom SP-a u Brazilu, s prvenstvenim ciljem da MVPBiH i država BiH budu na raspolaganju našem stručnom stožeru, reprezentativcima, NSBiH i svim državljanima BiH koji će boraviti u Brazilu tijekom trajanja najznačajnije svjetske sportske manifestacije sljedeće godine, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Imajući u vidu da BiH nema nijedno diplomatsko-konzularno predstavništvo u Južnoj Americi, ovo konzularno izaslanstvo  - "BH kuća" bio bi u funkciji privremenog DKP-a, ali i u funkciji promocije države Bosne i Hercegovine u cjelini.

Čelnici NSBiH zahvalili su Lagumdžiji na pozivu i poduzetim aktivnostima u cilju pojednostavljenja boravka bh. državljana u Brazilu.

Na sastanku je dogovoreno da će se o definitivnoj lokaciji privremenog konzularnog izaslanstva "BH kuće" dogovoriti nakon 6. prosinca kada će biti izvlačenje grupa za svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Također je usuglašeno da će MVPBiH i NSBiH zajednički raditi na izradi uputstva za bh. državljane koji planiraju putovati u Brazil, kao i na drugim aktivnostima koje imaju za cilj da kako bh. reprezentaciji, stručnom stožeru i čelnicima NSBiH, tako i našim navijačima olakšaju boravak u Brazilu, te doprinose promociji države u cjelini na velikoj svjetskoj smotri nogometa, navodi se u priopćenju Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Fena

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok